Naslovna Društvo COVID-19 Gradovi i opštine Borskog i Zaječarskog okruga kupuju laboratoriju za PCR testiranje

Gradovi i opštine Borskog i Zaječarskog okruga kupuju laboratoriju za PCR testiranje

1485
0

U Zaječaru je danas održan sastanak načelnika Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, Vladimira Stankovića i Vladimira Paunovića sa gradonačelnicima i predsednicima opština svih gradova i opština ovog dela istočne Srbije.

Zajednički sastanak načеlnika Zajеčarskog i Borskog okruga i prеdsеdnika opština i gradonačеlnika sa tеritorijе ovih okruga; Foto: Grad Zaječar

Grad Zaječar će, za potrebe građana koje pokriva Zavod za javno zdravlje „Timok“  nabaviti laboratoriju za PCR testiranje.

U ovoj investiciji srazmerno broju stanovnika u ukupnoj populaciji Timočke Krajine učestvovaće finansijski sve lokalne samouprave, a uređaj će, nakon što bude nabavljen, biti predat na korišćenje Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru.

Razlog za kupovinu laboratorije za PCR testiranje je veliko kašnjenje testova iz referentnih laboratorija, odlučeno je na zajedničkom sastanku načelnika Zaječarskog i Borskog okruga, predsednika opština i gradonačelnika sa teritorije ovih okruga, kome su između ostalih prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo, Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i drugi.

Sastanku je prisustvovala i Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ sa saradnicima, kao i sanitarni inspektor iz Zaječarskog okruga.

“Donet je radni zaključak da gradonačelnici i predsednici opština u dnevnoj komunikaciji koordiniraju mere, i usklađuju ih tako da se širenje zaraze virusa korona, ne preliva iz jedne u drugu lokalnu samoupravu. Donet je  i zaključak da se hitno uputi inicijativa Кriznom štabu Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu da se odredi potencijalna kovid bolnica za teritoriju Timočke Krajine, vodeći računa o kadrovskoj osposobljenosti iste”, navodi se u saopštenju gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića.

Na sastanku je dogovoreno da se od Zavoda za javno zdravlje „Timok“ zatraži hitna procena epidemiološke situacije, kako na teritoriji Timočke Krajine, tako i za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno i da se na osnovu te procene, tamo gde je to neophodno, što pre uvede vanredna situacija.

Vladimir Stanković i Vladimir Paunović, načelnici Borskog i Zaječarskog upravnog okruga najavili su da će kadrovski ojačati sanitarnu ali i druge inspekcijske službe neophodne za sprovođenje u delo naredbi gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.