Naslovna Ekonomija Gradonačelnik Bora posetio rudnik „Čukaru Peki”

Gradonačelnik Bora posetio rudnik „Čukaru Peki”

244
0

Čelnici grada Bora posetili su danas rudnik „Čukaru Peki“ kako bi se upoznali sa novim fazama razvoja i izgradnje prvog zelenog rudnika u ovom delu regiona. Ovo je bila prva zvanična poseta predstavnika grada rudniku od njegovog otvaranja u oktobru 2021. godine.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je predvodio delegaciju, istakao je zadovoljstvo zbog značajnih tehnoloških i ekoloških dostignuća koja je rudnik ostvario u relativno kratkom periodu od otvaranja.

„Ovde danas imate potpuno zeleni rudnik u kom radi preko 1.100 zaposlenih, od čega su 90 odsto lokalni stanovnici. Rudnik “Čukaru Peki”otvorio je novo poglavlje razvoja grada Bora. Pokazao nam je da se uz dobro poslovanje i pažljivo planiranje može voditi briga o zaštiti životne sredine. U svim pogonima koje smo obišli, od niskopa, flotacije, pasta sistema koji je jedinstven u Evropi do samog deponovanja rude, nema nikakve pretnje po životnu sredinu, život i zdravlje ljudi. A pored toga, uverili smo se da rudnik Čukaru Peki vodi računa i o standardima proizvodnje i da primenjuje najsavremenije tehnologije“, rekao je gradonačelnik Milikić tokom posete.

Nakon završene obuke o bezbednosti, čelnici grada su obišli ključne delove rudnika, uključujući ulaz u niskop gornje zone, pogon Flotacije, Pasta zasip i Jalovište, kao i nove kancelarije u administrativnoj zgradi i modernu fiskulturnu salu.

“Svi imaju korist od rudnika „Čukaru Peki”, pre svega zaposleni, a onda i građani Bora, meštani naših sela, ali i Republika Srbija, kao i kompanija sama. Dobro je što se uveliko radi na projektu donje zone, što znači da će se ovde rudariti još mnogo godina. Kompanija „Srbija Ziđin Majning” je ovde došla da radi, ali i da vodi računa o životnoj sredini, o zaposlenima, bezbenosti, razvoju rudarstva, uvođenju novih tehnologija i da živi zajedno sa nama”, dodao je Milikić.

Kompanija „Srbija Ziđin Majning“, koja upravlja rudnikom „Čukaru Peki“, ima ambiciozne ciljeve za dalji razvoj i širenje rudarskih aktivnosti. Njihova vizija je da rudnik postane prvi u Evropi i svetu po pitanju ekološkog napretka, ali i najsigurniji rudnik kada je u pitanju bezbednost zaposlenih.