Naslovna Društvo Građenje odnosa pripadnosti zajednici – zajednički projekat negotinskih institucija

Građenje odnosa pripadnosti zajednici – zajednički projekat negotinskih institucija

348
0

Upoznavanje dece sa istorijskom i kulturnom baštinom Negotina, kao i institucijama koje ih čuvaju, zadatak je projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici”, čija je realizacija počela ove nedelje i trajaće narednih šest meseci.

Šetnjom kroz gradsko jezgro Negotina otpočela je realizacija projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici” u kome učestvuju mališani Predškolske ustanove „Pčelica“, učenici Osnovne škole „12. septembar“ i zaposleni na dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Dositej Novaković”.

„Inicijativa je potekla iz naše škole, a želja nam je da učenici steknu pojam o vremenu u kome danas živimo na osnovu kulturno-istorijskog identiteta naše zajednice. Projekat će biti realizovan kroz nekoliko faza i obuhvata različite segmente. Za početak upoznaćemo raznolikost grada kroz arhitekturu gradskog jezgra upoređujući kuću sa arkadama, zgradu opštine, crkvu, Mokranjčevu kuću i moderna zdanja,“ kaže za NG Portal profesor razredne nastave Snežana Bigović, autor projekta.

Stari Negotin, mališani će u projektu upoznati kroz fotografije i film o našem gradu i biće to uvod u priču o starim zanatima koje čuva još  samo Zanatska zadruga. Deca će biti u prilici da  od gline prave  novogodišnje ukrase kojima će, sa učenicima sve tri gradske škole, ukrašavati prazničnu jelku.

„Prevozna sredstva nekad i sad“ je još jedna zanimljiva tema sa kojom će se deca u projektu upoznati, a za kraj pričom o odevnim predmetima biće u prilici da više saznaju o modi i odevanju stanovništva našeg kraja nekada i sad, a kroz istorijsku priču vodiće ih etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine.

„Cilj ovog šestomesečnog edukativnog projekta je da upoznamo decu sa istorijskom i kulturnom baštinom našeg grada, ali i sa ustanovama kulture koje od zaborava čuvaju nasleđe. Želja nam je da kod dece razvijemo odnos pripadnosti zajednici kako bi uvideli značaj očuvanja istorijske građe i kulturnog nasleđa. Moram da istaknem da se ovaj projekat realizuje sredstvima iz sopstvenih resursa, a da su nam partneri na projektu lokalna zajednica kao i Manastir Bukovo”, ističe Snežana Bigović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.