Naslovna Društvo Građenje odnosa pripadnosti zajednici – zajednički projekat negotinskih institucija

Građenje odnosa pripadnosti zajednici – zajednički projekat negotinskih institucija

394
0

Upoznavanje dece sa istorijskom i kulturnom baštinom Negotina, kao i institucijama koje ih čuvaju, zadatak je projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici”, čija je realizacija počela ove nedelje i trajaće narednih šest meseci.

Šetnjom kroz gradsko jezgro Negotina otpočela je realizacija projekta “Građenje odnosa pripadnosti zajednici” u kome učestvuju mališani Predškolske ustanove „Pčelica“, učenici Osnovne škole „12. septembar“ i zaposleni na dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Dositej Novaković”.

„Inicijativa je potekla iz naše škole, a želja nam je da učenici steknu pojam o vremenu u kome danas živimo na osnovu kulturno-istorijskog identiteta naše zajednice. Projekat će biti realizovan kroz nekoliko faza i obuhvata različite segmente. Za početak upoznaćemo raznolikost grada kroz arhitekturu gradskog jezgra upoređujući kuću sa arkadama, zgradu opštine, crkvu, Mokranjčevu kuću i moderna zdanja,“ kaže za NG Portal profesor razredne nastave Snežana Bigović, autor projekta.

Stari Negotin, mališani će u projektu upoznati kroz fotografije i film o našem gradu i biće to uvod u priču o starim zanatima koje čuva još  samo Zanatska zadruga. Deca će biti u prilici da  od gline prave  novogodišnje ukrase kojima će, sa učenicima sve tri gradske škole, ukrašavati prazničnu jelku.

„Prevozna sredstva nekad i sad“ je još jedna zanimljiva tema sa kojom će se deca u projektu upoznati, a za kraj pričom o odevnim predmetima biće u prilici da više saznaju o modi i odevanju stanovništva našeg kraja nekada i sad, a kroz istorijsku priču vodiće ih etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine.

„Cilj ovog šestomesečnog edukativnog projekta je da upoznamo decu sa istorijskom i kulturnom baštinom našeg grada, ali i sa ustanovama kulture koje od zaborava čuvaju nasleđe. Želja nam je da kod dece razvijemo odnos pripadnosti zajednici kako bi uvideli značaj očuvanja istorijske građe i kulturnog nasleđa. Moram da istaknem da se ovaj projekat realizuje sredstvima iz sopstvenih resursa, a da su nam partneri na projektu lokalna zajednica kao i Manastir Bukovo”, ističe Snežana Bigović.