Naslovna Društvo Grad desetkovao prinose u selu Rečka

Grad desetkovao prinose u selu Rečka

1723
0

Nevreme praćeno gradom veličine oraha pogodilo je prethodnog dana opštinu Negotin u rejonu od Sikola do Rečke i Mokranja i nanelo materijalnu štetu na usevima.

Foto: Rečka selo/Facebook

Vremenska nepogoda, kakvu ne pamte stanovnici Rečke, uništila je u potpunosti bostan, kukuruz, grožđe, ali i povrtarske kulture na više od 250 hektara u centralnoj zoni sela, ali i nanela veliku štetu svim kulturama na još preko 300 hektara površine u ostalim delovima Rečke.

Grad je bio veličine oraha, ali je padao u velikim količinama, pa su u nekim delovima zabelele parcele. Mnogi tremovi i krovovi će morati da se podhitno poprave jer su “izrešetani” gradom.

Više je nego izvesno da će ovogodišnji prinos kukuruza, ali i ostalih ratarskih i povrtarskih kultura biti znatno manji usled oštećenja na usevima pričinjenih gradom. Velike su štete i na plastenicima, pa će mnoga domaćinstva morati da zamene postojeće folije i stubove.

Posledice nevremena; Foto: Rečka selo/Facebook

“Velika je materijalna šteta na usevima, na ratarskim i drugim kulturama. Dve porodice su zabeležile stopostotnu štetu na vinogradima koji se prostiru na po 10 hektara površine. Posledice grada nismo ni uspeli još da sagledamo u potpunosti, ali je izvesno da je šteta i veća nego što se mislilo juče”, kaže Toplica Đorđević, odbornik iz Rečke.

Gradonosni oblaci u dva navrata sručili su kišu i grad na Rečku i brojna sela opštine Negotin. Sa 15 protivgradnih stanica lansirane su 72 rakete. U Rečkoj, međutim, to nije bio slučaj.

“Naša protivgradna stanica nije delovala. Strelac je u bolnici, rakete su vraćene, a drugi strelac nije obezbeđen. Da je dejstvovano, verujem, štete bi bile manje”, dodaje Đorđević.

Protivgradni strelci na teritoriji opštine Negotin brane od gradonosnih oblaka 109.000 hektara, od kojih 74.135 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iako je nekada radila 31 stanica, ove godine na početku sezone je aktivirano 16, a trenutno je u funkciji 14, jer ona u selu Rečka ne funkcioniše, a zbog eksplozije jedne od raketa i velikog oštećenja lansera od juče je van sistema i stanica u Veljkovu.

Kolika je stvarna šteta posle jučerašnjeg nevremena još se ne zna jer se očekuje da se podhitno formira komisija koja će na licu mesta sagledati šta je sve uništeno u ovom, ali u ostalim selima pogođenih gradom.

Nažalost, ova nepogoda je pokazala da je osiguranje useva nužnost, pogotovu poslednjih godina kada učestale vremenske nepogode nanose velike štete poljoprivrednicima.

“Mi beležimo i bukvalno minimalan odziv poljoprivrednika za osiguranje. Za to se odlučuju uglavnom veliki proizvođači pšenice i suncokreta, ali ne i vinogradari i voćari, tek jedan odsto njih, ako ih i ima toliko. Država, inače, na premije osiguranja učestvuje u povraćaju sa 40 odsto sredstava, a značajan je broj opština koje dodatno subvencionišu premije osiguranja. Među njima nije opština Negotin pa ćemo nastojati da za narednu godinu probamo da dogovorimo dodatno učešće lokalne samouprave u subvencionisanju premije osiguranja”, kaže Radiša Milošević, viši savetnik za imovinska osiguranja “Đenerali osiguranja Srbija” u Negotinu.