Naslovna Kultura Događaji Gostujuća izložba u negotinskom Todorčetovom konaku u spomen Vuku i Dositeju

Gostujuća izložba u negotinskom Todorčetovom konaku u spomen Vuku i Dositeju

323
0

Dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu pred negotinskom publikom u Todorčetovom konaku u utorak 22. oktobra.

Povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja u galerijskom prostoru Todorčetovog konaka biće upriličena dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, autorki mr Eliane Gavrilović, kustosa Muzeja Vuka i Dositeja i Marine Pejović, muzejskog edukatora.

Izložba sadrži 20 panoa sa tekstovima iz kojih posetioci mogu saznati više o delatnosti dva značajna srpska branitelja jezika. Tekstove na panoima prate reprodukcije portreta ova dva značajna imena srpske kulture, kao i fotografije njihovih ličnih predmeta.

Negotinci će u utorak 22. oktobra od 19 sati, za kada je najavljeno otvaranje izložbe, biti u prilici da u nastavku programa pogledaju i monodramu „Moj otac Vuk Karadžić“, posebno upriličen muzejski teatar  koji se već treću sezonu igra u celoj Srbiji. Lik Mine Karadžić u ovoj jednočinki  tumači glumica Ljiljana Jakšić.

Dokumentarnu izložbu „Jezik je hranitelj naroda“ priređuju zajedno Muzej Krajine i Muzej Vuka i Dositeja obeležavajući Dane evropske baštine.