Naslovna Kultura Gostovanje Muzeja Кrajine u Кulturno-obrazovnom centru Boljevac

Gostovanje Muzeja Кrajine u Кulturno-obrazovnom centru Boljevac

178
0

Muzej Krajine, različitim programima, predstavio je svoj rad posetiocima Кulturno-obrazovnog centra u Boljevcu.

Foto: Muzej Krajine

Svoje predstavljanje u Boljevcu negotinski Muzej Krajine započeo je kreativnom radionicom za decu „Pozdrav iz Boljevca“, koje su vodile kustos pedagog Sanja Radosavljević i muzejski vodič Vesna Janjić.

Mladi Boljevčani su tako saznali kako su nastale razglednice, a bili su u prilici i da popune svoje razglednice sa motivima iz svog rodnog grada, kao i motivima inspirisanim izložbom „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“.

„Ciljevi radionice su podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti, podsticanje duboke pažnje i koncentracije, razvijanje koordinacije pokreta i motorike, razvijanje brzine uočavanja i razmišljanja, osposobljavanje za povezivanje informacija i zaključivanje (funkcionalno znanje), sticanje samopouzdanja i samostalnosti, podsticanje komunikacije i kreativnosti i osnaživanje kooperativnosti i timskog duha“, ističe Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Krajine.

Foto: Muzej Krajine

Publika u Boljevcu bila je u prilici i da pogleda izložbu „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca – pisma i razglednice“ čiji su autori Ivica Trajković i Sanja Radosavljević, kao i da prisustvuje promociji istoimene publikacije Ivice Trajkovića.

„Izložba predstavlja vizuelizaciju publikacije kolege Trajkovića, kojom je akcenat stavljen na razglednice i pisma, koji čine dragoceni dokument jednog vremena i značajan su istorijski izvor za proučavanje Mokranjčeve ličnosti“, dodaje Sanja Radosavljević, autorka muzejskog teatra „Ja ću tebi ljuba biti“, koju je publici  Кulturno-obrazovnog centra Boljevac maestralno donela beogradska glumica Ljiljana Jakšić.

Ljiljana Jakšić kao Marija Mokranjac; Foto: Muzej Krajine

Upravo je ova monodrama bazirana na prepisci Marije Mice i Stevana Mokranjca koja se čuva u negotinskom Muzeju Krajine, a koja svedoči o jednoj velikoj ljubavi.

„Кroz sećanja Marije Mokranjac zapravo saznajemo tako mnogo o javnom i privatnom životu srpske, a pre svega beogradske kulturne scene. A to jeste esencija muzejskog teatra – da na zabavan način pouči o proverenim činjenicama, da publiku posredstvom teatarskih „alata“ upozna sa istorijom i nasleđem. Veliku zahvalnost na pomoći oko realizacije ovih programskih aktivnosti dugujemo kolegi MA Ivanu Radosavljeviću, kustosu Muzeja Кrajine, kao i kolegama iz Кulturno-obrazovnog centra Boljevac“, kaže Sanja Radosavljević.