Naslovna Hronika Gori Staro brdo iznad Rajca: Požari i u Bukovču, Radujevcu, Tamniču…

Gori Staro brdo iznad Rajca: Požari i u Bukovču, Radujevcu, Tamniču…

1836
0

Na rajačkom Starom brdu danas oko podneva izbio je požar koji je vrlo brzo zahvatio veću površinu i pretio da ugrozi i brojna domaćinstva.

Vatra se sa suve trave i makije, potpomognuta vetrom, brzo rasplamsala i proširila sa Suvog brda iznad Rajca do prvih domaćinstava u selu, ugrozivši ne samo oranice, već i vinograde u tom delu naselja.

Nakon što je dim postao uočljiv, a vatra bivala sve jača i bliža, preteći i da ugrozi okolne šume i izazove nesagledive posledice, u okršaj sa požar  upustilo se tek osmoro meštana koji su svim priručnim sredstvima i uz pomoć vatrogasaca  Vatrogasno spasilačke brigade Zaječar sa naprtnjačama uspeli da uspostave kontrolu i od požara spasu nekoliko kuća u tom delu sela.

Kako saznajemo od meštana požar je ugašen, ali je primećeno nekoliko manjih dimnih površina. Rajac je trenutno bez električne energije, a mnoga domaćinstva i bez mobilne i fiksne telefonije.

Pripadnici negotinskog Vatrogasno spasilačkog odeljenja poslednjih dana praktično bez odmora gase požare na više lokacija u opštini.

Samo su danas bili angažovani na gašenju požara na stambeno poslovnoj zgradi u Bukovču, kao i u ataru Radujevca. U pomoć su im priskočile i kolege iz Majdanpeka, Bora, HE „Đerdap dva“, kao i pripadnici Dobrovoljno vatrogasnog društva iz Jabukovca.

Trenutno su angažovani na gašenju još jednog požara u ataru sela Tamnič.