Naslovna Hronika Gori negotinska deponija

Gori negotinska deponija

746
0

Na nekoliko mesta na negotinskoj deponiji još od Uskrsa gori vatra, koju ni nedavna kiša nije ugasila. Iako je požar lokalizovan na dva žarišta, i dalje gori jedno od smetlišta.

Foto: Slavica Đorđević

Kako saznajemo, požar je izbio na Uskrs tokom noći i to na tri mesta, duž staza kojom se kreću kamioni za istovar otpada.

U međuvremenu su dva požara, uz pomoć vatrogasaca iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin lokalizovana u potpunosti, ali je vatra nastavila da gori na jednom od smetlišta.

Ovo mesto je, ističu nadležni, zaorano po obodu da se požar ne bi širio, ali je problem što je vatra zahvatila naslage smeća u dubini od preko metar i po.

Meštani naselja Radujevački put kažu da nije prvi put da deponija gori i da sumnjaju da će još goreti, bar dok se ne srede propisi odlaganja otpada, a krivci budu sankcionisani. Sumnjaju i da nadležni imaju potpunu kontrolu nad time šta se odlaže na deponiji, te kažu da su požari i očekivani i da će ih zbog neadekvatnog skladištenja otpada i dalje biti.

Gust dim i težak smrad plastike i otpada koji gori, ovog jutra, čini se, bio je još izraženiji. Poslednjih dana, zbog kretanja vetra, dim je širio ka Kobišnici, Bukovču i Srbovu, ali i svim delovima grada.

Prve kuće su, inače, od gradske deponije udaljene desetak metara.

Požari su evidentirani pored staza kojom se kreću kamioni za istovar smeća, a da li su namerno izazvani to u ovom trenutku niko ne može da potvrdi, kao što nema ni informacije kada će ovaj požar biti ugašen.