Naslovna Događaji Godišnjica rođenja Stevana Mokranjca: Promocija „Mokranjca“ i nastup učenika i nastavnika Umetničke...

Godišnjica rođenja Stevana Mokranjca: Promocija „Mokranjca“ i nastup učenika i nastavnika Umetničke škole

414
0

Na dan rođenja Stevana Mokranjca, tradicionalno, promovisan je časopis „Mokranjac“ koji u izdanju negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“  kontinuirano izlazi od 2000. godine.

Publici u galeriji ove negotinske ustanove kulture novi, 24. broj Časopisa „Mokranjac“ predstavila je dr Sonja Marinković, glavni i odgovorni urednik, selektor Festivala „Mokranjčevi dani“, profesor FMU Beograd i dr Stefan Cvetković, član Redakcije.

Oni su istakli da je „ Mokranjac“ zadržao svoju naučnu osnovu i u novom broju prezentovao brojne priloge iz pera istaknutih autora donoseći čitaocima, između ostalog, i prikaze festivalskih programa 56. “Mokranjčevih dana”.

“Mokranjac” je, istakla je dr Marinković, zadržao tradicionalne rubrike i nastavio da čuva tradiciju i da ostavlja trag u vremenu“.

Dr Stefan Cvetković izdvojio je nekoliko prikaza “Tribine mladih”  uz naznaku da “Mokranjčevi dani” u Negotinu, upravo, i neguju vrhunske domete festivala u njegovim najrazličitijim aspektima.

Program obeležavanja 167. godišnjice rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca, definitivno su obeležili učenici i nastavnici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ koja brojnim programima tokom čitave ove školske godine obeležava značajan jubilej – 30 godina postojanja i uspešnog rada negotinske srednje muzičke škole.

U prvom delu programa duo: Stefan Nikolić (harmonika) i Vesna Garabantin (violončelo) nadahnuto su izveli Mokranjčevu „Heruvimsku pesmu“ u aranžmanu nagrađivanog profesora harmonike i vrsnog instrumentaliste Stefana Nikolića, a kao kruna programa nastupio je i Kamerni ansambl učenika i nastavnika Umetničke škole, pod upravom Danila Perkovića, specijalno formiranog za ovu priliku. Oni su se publici predstavili kompozicijom „Uzori Maro” Konstantina Babića i Devetom Mokranjčevom rukoveti, a oduševljena publika ih je pozdravila dugotrajnim aplauzom.

„Praznici su u toku, ali koliko smo mogli, uspeli smo da nađemo vremena i da ovaj program redovno uvežbavamo. Ovde su moje kolege i moji učenici. Napravili smo jedan ansambl koji čine i profesori i učenici posebno za ovu priliku, pa ćemo videti koliko ćemo moći i na dalje da se sastajemo. Kompozicije koje smo izveli su, da kažem, zahtevne, teško ih je pevati u malim ansamblima, ali pevači su jako perspektivni, iskusni i dobri tako da sa njima nije bio problem raditi“, ističe Danilo Perković, nastavnik teorijskih predmeta i klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, inače, umetnički rukovodilac ovog Kamernog ansambla.

Inače, ovogodišnji program obeležavanja 167. godišnjice rođenja Stevana Mokranjca tradicionalno je otpočeo polaganjem venaca i cveća na spomenike kompozitoru u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće i u gradskom parku, kao i rezanjem slavskog kolača u galeriji, a nastavljan umetničkim programom koji je počeo minutom ćutanja povodom smrti književnika i prevodioca Adama Puslojića, sahranjenog juče u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.