Naslovna Društvo Glodari u stambenim zgradama problem i stanara i profesionalnih upravnika

Glodari u stambenim zgradama problem i stanara i profesionalnih upravnika

958
0

Poslednjih nedelja u naselju Veljko Vlahović zabeleženo je povećanje populacije glodara, a pojedinačnih slučajeva ima i u drugim negotinskim naseljima.

Foto: Dragan Veljković

Ako vam se u stan „doseli“ miš ili pacov možete samo da očajavate ili da sami preduzmete neke mere, jer u Negotinu taj problem nećete moći da rešite. Na našoj teritoriji ne postoji ni jedna firma koja se bavi poslovima deratizacije, ali ih ima u Boru i Zaječaru.

U Naselju Veljko Vlahović, ističu stanari, već su se namnožili glodari, koji ulaze u podrume i u kanalizacione šahte. Ima ih i oko kontejnera, a stanari se plaše da će ih predstojeća jesen i zima naterati da uđu u tople zgrade.

Pojedini vlasnici stanova u tom delu grada već su imali problema i sa pacovima koji u stanove ulaze preko terasa. Kad se ove štetočine nasele, stanari jedino što mogu je da obaveste profesionalne ili upravnike svojih zgrada koji za poslove deratizacije i dezinsekcije angažuju firme koje se time bave.

Od kada su upravljanje stambenim zajednicama, shodno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, preuzeli profesionalni upravnici i ti poslovi spadaju u njihovu nadležnost. Sve što je unutar zidova jedne stambene jedinice u vlasništvu je stanara, pa oni i snose odgovornost za rešavanje svih problema koji imaju.

Stanari mogu i sami da se pobrinu za svoj problem raznim mamcima i preparatima za uništavanje glodara i da to plate iz svog džepa. Međutim, to će im problem rešiti u trenutku, ali ne i dugoročno. Da bi se uništila populacija glodara, koji su nosioci raznih mikroorganizama koji izazivaju bolesti, kojima se mogu zaraziti ljudi, kućni ljubimci i domaće životinje, neophodno je da se uradi sistemska dezinsekcija i deratizacija.

Održavanje higijene i dezinfekcija prostora, ističu stručnjaci, jesu preventivne metode, ali ključnu ulogu u  uništavanju glodara predstavlja upravo deratizacija.

Ona, nažalost, decenijama nije rađena u bilo kojem od negotinskih naselja, a nije rađena ni sveobuhvatna deratizacija na nivou celog grada, pa se suzbijanje ovih štetočina isključivo radi parcijalno, na zahtev vlasnika stambenog ili poslovnog prostora ili ličnim angažovanjem upravnika zgrade.