Naslovna Društvo Glas prosvetara protiv nasilja u školama

Glas prosvetara protiv nasilja u školama

428
0

Danas je u 46 mesta u Srbiji u znak prostesta protiv nasilja u školama obustavljena nastava u školama. U Negotinu je deo zaposlenih u prosveti u dve srednje škole pružilo podršku kolegama jednočasovnom obustavom nastave.

Ilustracija, pixabay.com

Učestalo vršnjačko i nasilje nad prosvetnim radnicima povod su današnjeg okupljanja prosvetnih radnika koji su u 46 mesta u Srbiji podigli svoj glas u želji da zaštite sebe i učenike koji trpe verbalno i fizičko nasilje.

Jutros od 8 do 9 sati deo zaposlenih, članovi sindikata „Nezavisnost“ iz Tehničke škole i Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“ iz Negotina, pružili su podršku svojim kolegama iz Srbije jednočasovnom obustavom rada.

žSvoj glas danas u podne u Beogradu podižu zaposleni u prosveti ali i roditelji i bivši i sadašnji učenici. Najvažniji zahtev koji prosvetni radnici već godinama unazad traže jeste da im se dodeli status službenih lica.

„Taj status nosi veću zaštitu zaposlenih po školama od napada bilo dece, bilo roditelja ili staratelja“, istakao je Zvonimir Jović, potpredsednik USPRS-a, dodajući da status službenog lica podrazumeva i veću odgovornost prosvetnih radnika jer bi eventualni njihov prekršaj bio sankcionisan kao krivično delo.

Da su namere da se stane na put sve češćim sukobima u školama koje ostavljaju ozbiljne posledice po zdravlje učenika i nastavnika ozbiljne pokazuje i inicijativa koja stiže iz Ministarstva prosvete.

Juče je u ovom strukovnom ministarstvu formirana Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja koju čine predstavnici sindikata, Društva direktora, stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti i drugih ministarstava Vlade Republike Srbije.

Na prvom sastanku radne grupe razgovaralo se o podzakonskim aktima koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Planom je predviđeno da će pravilnici u školama biti izmenjeni do 20. decembra.