Naslovna Društvo GIS platforma “Bici Bor” na Međunarodnoj konferenciji “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”

GIS platforma “Bici Bor” na Međunarodnoj konferenciji “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”

165
0

Na 18. Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, koja je održana od 19. do 22. aprila tekuće godine na Kopaoniku, Igor Velić, master inženjer saobraćaja iz Bora je kao predsednik Udruženja “Sigurne staze”, predstavio jedinstvenu GIS platformu za planiranje biciklističkog saobraćaja „Bici Bor“.

Na konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, prezentovanjem jedinstvene GIS platforme “Bici Bor”, ali i ostalih programa pokazano je ne samo koliko su ovakvi projekti i pre svega GIS platforme o bezbednosti ranjivih učesnika u saobraćaju neophodni svakom gradu, nego i kolika je važnost upotrebe novih tehnologija za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou i u svakoj zajednici.

Na interaktivnoj GIS platformi su predstavljeni: problemi u zonama škola, opasne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom kao i predlozi o formiranju zona 30 i biciklističkih staza/traka na teritoriji grada Bora.

“GIS nam omogućava upravljanje i uređenje prostora koji se fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju krajnji korisnici”, kaže Igor Velić, master inženjer saobraćaja i predsednik Udruženja “Sigurne staze”.

Velić je istakao da je razvoj novih tehnologija važan u cilju pametnijeg donošenja odluka i da će svakako doprineti kvalitetnijem planiranju saobraćaja za ranjive učesnike u saobraćaju.  Model koji je razvilo udruženje Sigurne staze primenjivo je na svaki grad i opštinu u Srbiji.

“Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, infomarcionih tehnologija i softverskog inžinjeringa. U ovoj sprezi mi vidimo razvoj pametnih gradova (smart city) i primenu „Humanog inženjeringa“, ističe Velić.

Velić je na konferenciji predstavio i predloge za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima bi se unapredila bezbednost i položaj biciklista na teritoriji R. Srbije.

Platforma “Bici Bor” je vezana za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija  nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za – gradova koji su pristupačnisa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikom angažovanošću građana.