Naslovna Društvo „Ginjol teatar“ u školi „Branko Radičević“

„Ginjol teatar“ u školi „Branko Radičević“

323
0

U osnovnoj školi „ Branko Radičević“ u toku je realizacija projekta „Nove ekonomske mere za povratak ugrožene kategorije građana u južnoj i istočnoj Srbiji“. Deo projekta je i izrada ginjol teatra.

Trogodišnji projekat „Nove ekonomske mere za povratak ugrožene kategorije građana u južnoj i istočnoj Srbiji“  čija je realizacija počela u novembru biće organizovan u Borskom, Zaječarskom, Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom i Niškom okrugu.

Sve aktivnosti se sprovode u okviru Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj a predstavlja zajedničku inicijativu CARE-a i partnerskih organizacija NEXUS iz Vranja i ENECA iz Niša.

Među 12 škola koje su u projektu je i Osnovna škola „Branko Radičević“ u Negotinu. Nakon obuke koju su prošli zaposleni, u toku su pripreme za realizaciju 20 radionica u okviru kojih će biti izrađena pozornica, scena i ginjol lutke, osmišljen scenario za realizaciju predstave.

Radionice i aktivnosti su namenjene deci od petog do osmog razreda a koordinator školskog projekta „Ginjol teatar“ je nastavnik Dragan Đukić. Projekat će trajati do kraja marta 2022. godine.

Cilj ovog projekta kojim su obuhvaćeni istočni i južni delovi Srbije je povećanje kapaciteta ranjivih grupa stanovništva da prepoznaju mogućnost za socijalno-ekonomsku inkluziju u svom matičnom regionu ali i kritično preispitaju svoje mogućnosti za emigraciju u razvijene zemlje.

Ceo projekta se odnosi na grupe ljudi koji su se vratili u Srbiju putem sporazuma o readmisiji ali i lokalne ugrožene grupe stanovništva, mlade, Rome, nezaposlene žene koje imaju tendenciju emigracije u zapadne zemlje.

U okviru ekonomske podrške ciljnim korisnicima očekivanja su da će projekat doneti nova radna mesta za povratnike i ugrožene kategorije građana u jugoistočnoj Srbiji.