Naslovna Kultura “Gergina” promovisala priručnik “Da se razumemo”

“Gergina” promovisala priručnik “Da se razumemo”

265
0

U Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“  promovisalo je priručnik “Da se razumemo”.

Jovanka Stanojević, Elizabeta Dajić-Grimplinović, Snežana Čelojević i dr Siniša Čelojević

Trojezična publikacija “Da se razumemo – Să nje încâljedjem – Lass uns verstehen” na vlaškom, srpskom i nemačkom jeziku, kako je istakao na promociji dr Siniša Čelojević, uz Elizabetu Dajić – Grimplinović i Snežanu Čelojević, jedan od autora ovog priručnika, nastala je iz potrebe da se bogata tradicija i kultura Vlaha “otrgne od zaborava i sačuva za buduće generacije”.

“Primetili smo da tokom leta, veliki broj mladih, vlaškog etničkog porekla koji su rođeni u zemljama Evropske unije ne poznaje ni maternji, a ni jezik naše države matice, već uglavnom najviše komunicira na nemačkom. Tako je i nastao ovaj priručnik, kojim smo želeli da i njima, ali i srpskom i vlaškom življu omogućimo lakšu i bolju komunikaciju”, kaže za NG portal dr Siniša Čelojević.

Učenici “Negotinske gimnazije” sa svojom profesorkom nemačkog Elizabetom Dajić-Grimplinović

Misli poznatih filozofa, filologa i književnika o jeziku kazivali su učenici “Negotinske gimnazije” Adam Nikić, Stefan Đukić, Stefan Konjaković, Katarina Milenkovski, Bojana Lazarević, Tijana Porkarinović i recitatorka Martina Neziri, i to na srpskom, vlaškom i nemačkom jeziku.

“Poznato je da živimo u višejezičnoj sredini, stoga nam se učinila interesantnom ideja, da je baš ovakva knjiga potrebna svima nama koji živimo na ovim prostorima. Da upravo jednom ovakvom sintezom, povezivanjem ova tri jezika, sačuvamo deo onoga što nas čini pripadnicima ovih kultura”, rekla je na promociji ovog izdanja, 25. po redu koji publikuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, profesor nemačkog jezika Elizabeta Dajić – Grimplinović, članica Etno grupe “Gergina”.