Naslovna Događaji Gastronomija, sport i kultura na Kusjačkoj plaži: “Dunav je moje more”

Gastronomija, sport i kultura na Kusjačkoj plaži: “Dunav je moje more”

661
0

Manifestacija „Dunav je moje more“ Turističke organizacije opštine Negotin i ove je godine ponovo okupila brojne posetioce i učesnike. Manifestacija je ponudila raznovrsne sadržaje i aktivnosti koje su privukle ljubitelje prirode, sporta i kulture.

Dunav, kao večna inspiracija i izvor života, psotao je ponovo centar dešavanja, dok su posetioci uživali u jedinstvenom spoju lepote najveće evropske reke i bogatog programa.

Jedan od najatraktivnijih događaja bio je „Kusjački kotlić“, gde se 19 ekipa takmičilo u pripremi najbolje riblje čorbe. Stručni žiri, u sastavu Staniša Kržanović Miročanac, vitez gastronomije i vlaške kuhinje, Maja Martinović, kuvarica Nacionalnog vlaškog restorana “Miročanac” i Aleksandar Točaković, pažljivo su ocenjivali, a najbolji su zasluženo odneli pobedu.

Prvo mesto pripalo je ekipi “Janković kolor” iz Majdanpeka, koju čine Stefan Nikolić i Nedeljko Janković.

Drugo mesto osvojio je samarinovački tim “Od srca srcu” unuka i dede Nikole i Dragiše Prvulovića, dok je treće mesto osvojila “Portiklica” i Bogdan Đurić i Goran Golubović.

Tradicionalno su ovu turističku smotru otvorili najmlađi, pecaroši do 14 godina, njih 27. U kategoriji devojčica pobedila je Una Pajić, druga je Hana Pajić, a treća Mia Popović. U konkurenciji dečaka prvi je Uroš Janković, drugi Aleksa Gogović, a treći Dejvid Barbojević.

U bacanju kugle u metu u mlađoj kategoriji pobedio je Sava Gogović, drugi je Ognjen Popović a treći Dejvid Barbojević. U starijoj grupi prvo mesto je osvojio Aleksa Gogović, drugo Lazar Trifunović, a treće Milan Isaković. U konkurenciji devojčica najbolja je Sara Savić. Dajana Barbojević osvojila je drugo, a Hana Pajić treće mesto.

U veslanju su “Mrkovci”, dvojac Miloš Đorđević i Stefan Matić potvrdili prošlogodišnju titulu i ponovo zauzeli prvo mesto.

Drugo mesto pripalo je “Kumovima” Nenadu Bobojeviću i Nemanji Đoriću, a treće ekipi “Laza Laza”, Lazaru Popoviću i Lazaru Nemcanoviću.

Najveselija ekipa Regate, koja je plovila šest kilometara od Mihajlovca do Kusjaka, su “Negotinci”.

Timu “Boki Trša i drugari” pripala je titula najpozitivnije ekipe, a “Moravskom raju” diploma za prijateljstvo i posvećenost manifestaciji.

Priređena je i likovna kolonija Likovne škole Edukativnog centra “Super Um 019” u kojoj je učestvovalo 17 mališana, koji su svoje slike darivali prijateljima manifestacije, koji su se rado odazvali pozivu organizatora da i sami daju svoj doprinos.

Gimnastički klub “Hajduk Veljko” organizovao je na Kusjaku završnicu svog Letnjeg zabavno sportskog kampa, a Srednjovekovna družina “Pogani” radionice, prezentacije oruđa i demonstracije bacanja koplja i gađanjem lukom i strelom u metu.

Negotinci su mogli da uživaju u vožnji katamaranom ali i u nastupima “Žirado kavaljera” i zaječarskog “Madicine” benda.