Naslovna Društvo Gašić položio kamen temeljac na objekat VSO u Negotinu

Gašić položio kamen temeljac na objekat VSO u Negotinu

5513
0

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić položio je danas kamen temeljac za izgradnju novog objekta vatrogasno-spasilačkog odeljenja (VSO) Negotinu.

Negotinsko Vatrogasno-spasilačko odeljenje (VSO) dobiće nov objekat, površine 447 metara kvadratnih i konačno rešiti svoj višedecenijski problem neadekvatnog prostora za rad i smeštaj vozila.

Кamen temeljac za izgradnju nove savremene zgrade položio je danas Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova u pratnji svojih najbližih saradnika, ali i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije, vatrogasci-spasioci Ljubiša Grekulović i Relja Pantović.

Ovom, za negotinske vatrogasce-spasioce, značajnom događaju prisustvovali su i Miodrag Marković, načelnik Sektora za vanredne situacije Borskog okruga, Dragan Đorđević, vršilac dužnosti komandira VSO Negotin, Ivan Janković, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Bor, Gradimir Kostić, načelnik Policijske stanice Negotin…

“Dugo ste na marginama u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne svojom voljom nego smo prosto imali neke druge prioritete i mislim da smo ove godine uspeli da pokrenemo jednu veliku obnovu Sektora za vanredne situacije. Promenili su se izazovi, promenile su se i neke druge bezbednosne prilike. Sve je manje opšteg kriminala, a sve je više ovakvih izazova kakvi su poplave, šumski požari, zemljotresi. U tome je vaša uloga i daleko veća i zato smo se potrudili da ove godine renoviramo 30 objekata, još 20 gradimo. Narednih meseci nas očekuje i završetak izgradnje objekata u Velikom Gradištu i Negotinu, ali i isporuka 77 vatrogasnih vozila na nivou cele Srbije”, rekao je ministar Gašić.

Neuslovan prostor u kojim su negotinski vatrogasci postizali odlične rezultate spasavajući ljudske živote i imovinu zameniće funkcionalniji za smeštaj opreme i vozila, ali i za nesmetan rad vatrogasaca kojih je trenutno 12.

“Ovo su najlepši momenti kada radite ovaj posao da našim ljudima koji su zaista sjajni, izuzetno obučeni, izuzetno motivisani da uvek pomognu našim građanima, kada ste u prilici da im prosto omogućite bolje uslove da bi oni mogli na bolji način da odgovore izazovima. Mi smo danas postavili kamen temeljac. Objekat će biti završen u narednih 90 dana i biće daleko funkcionalniji, pravljen prema potrebama koje su iskazali naši hrabri pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasci – spasioci”, kaže Luka Čaušić, v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Novi Vatrogasni dom poneće ime tragično nastradalog Milana Mladenovića Mimija, negotinskog vatrogasca i vođe Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Vatrogasno spasilačkog odeljenja Bor, čija je porodica prisustvovala polaganju kamena temeljca.

„Odlukom ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića ovaj dom će nositi ime Milana Mladenovića i to će biti jedan mali način da mu se odužimo za sve spasene živote, za sve što je uradio i za naše građane ovde, ali i za našu zemlju pomažući ljudima u inostranstvu, kao što je bio zemljotes u Turskoj u kojem je dao svoj puni doprinos“,  rekao je Čaušić.

Negotinski vatrogasci-spasioci, iako malobrojni, godinama postižu značajne rezultate u lokalizovanju požara, ali i spasavanju ljudi i imovine, sa prosečno 300 intervencija godišnje, od kojih pretežno na otvorenom.

„Naše kolege iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice prema proceni rizika, prema konfiguraciji terena odvajaju koja će oprema u koju jedinicu da dođe. Ovaj kraj ovde, nažalost, ima najviše problema sa požarima na otvorenom. Ove godine je situacija kud i kamo bolja u odnosu na prošlu, međutim, mi moramo svakako da opremimo naše ljude vozilima i opremom koja se koristi za gašenje tih požara i to svakako već planiramo i od ovih kontigenata koji nam stiže i u budućnosti”, dodaje Čaušić.