Naslovna Kultura “Fragmenti vremena” Mira Nikolića: Povratak fotografa ulice u rodni kraj

“Fragmenti vremena” Mira Nikolića: Povratak fotografa ulice u rodni kraj

434
0

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ priređena je jedinstvena  izložba ulične fotografije autora Miroslava Mira Nikolića.

Miroslav Miro Nikolić, rodom Mokranjac, povratnik iz daleke Kanade, na izložbi pod nazivom „Fragmenti vremena“ u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” doneo je publici nezaboravno iskustvo urbanog života kroz 22 crno-bele i 22 kolor fotografije.

„Ovo mi je prva samostalna izložba“, kaže Miro sa osmehom. Ali njegova strast i veština govore drugačije. Svaka slika je pažljivo odabrana, svaki detalj pažljivo promišljen. Za Mira, ova izložba nije samo kraj jednog puta, već početak novog poglavlja u njegovoj umetničkoj karijeri.

“U Vankuveru sam bio skoro 50 godina, radio i vratio se nazad da slikam svoj kraj, svoje ljude, taj momenat koji znači nešto i koji ima simetriju i neku ljubav, neki momenat koji može da se zapamti za sva vremena. To tražim i verujem da ću uspeti u tome. Fotografija me intrigira, nalazim taj jezik koji je drugačiji, koji nema intelekta, ima dušu i osećaj, izvan moje psihe”, dodaje Nikolić.

Posetioci izložbe bili su u prilici da urone u atmosferu uličnih prizora i da osete puls ne samo Kanade i Vankuvera već i Negotina i Krajine, kroz objektiv njegove kamere. Svaka je fotografija bila i  poziv na putovanje, na istraživanje i otkrivanje ne samo lepote koja čeka iza ugla a koja često prolazi neprimećena, već i priče koju je taj trenutak – rodio.

“Ove fotografije sam birao sa osećajem nečega i menjao odluku nekoliko puta, znajući da moram da imam one koje ću pokazati ljudima. Imam nekoliko fotografija iz Negotina, okoline, ali će toliko toga, verujem, biti u budućnosti, fotografije sa sela, iz okoline, naši ljudi koji imaju drugačiju istoriju lica, imaju više karaktera, i muke, možda.Teško je izabrati. Za mene je mnogo lakše fotografisati”, kaže Miro Nikolić.

Na otvaranju izložbe, govorili su i Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”, mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ove ustanove, kao i fotograf  Milorad Mića Drča, urednik fotografije korporativnog časopisa „EPS Energija“.

“Fotografija je umetnost koja vam uzme dušu, a Miro ima jednu specifičnu temu, a to je ulična fotografija. Ona je umetnost trenutka. Vi ako sad ne reagujete pravo, izgubili ste ceo niz, ako reagujete prebrzo izgubili ste fotografiju, a ako reagujete prekasno opet je nema. Fotografija je jedan univerzalni jezik koji svi razumemo a fotografije Mira Nikolića odlikuju se lepotom i savršenom kompozicijom”, rekao je Drča.

Kao fotograf ulice i momenta, Miro Nikolić ističe da se vraća korenima svoje strasti i da nastavlja da istražuje svakodnevni život.

“Planovi? Biću ovde još 25 godina pa se vraćam u Kanadu (smeh). Ne, ostaću ovde do kraja svih krajeva. Malo ću da posećujem sela. Ja sam odavde. Moje je telo fizički napravljeno od vazduha, od ove zemlje, drveća. To sam ja”, dodaje umetnik.