Naslovna Kultura Fotografije Dragoslava Ilića na izložbi u Banatskom Brestovcu

Fotografije Dragoslava Ilića na izložbi u Banatskom Brestovcu

533
0

Dom kulture “4. oktobar” i Klub filmskih i foto amatera “Ponjavica” organizuju, od 25. juna do 9. jula, u Banatskom Brestovcu samostalnu izložbu fotografija “Srpsko selo” Negotinca Dragoslava Ilića.

Dragoslav Ilić; Foto; Slobodan Stanojević Coba

Dragoslav Ilić koji izlaže i objavljuje fotografije od 1980. godine, a bezmalo tri decenije nosi zvanje majstora fotografije, do danas je učestvovao na više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i 11 puta samostalno izlagao (poslednji put 2016. godine u Čačku).

Publikovao je knjige fotografija: „Nadgrobni spomenici Negotinske Krajine“, „Šarkamen“, „Moja Krajina“, a autor je i fotografija za monografiju „Negotin i Krajina“.

Iz bogatog stvaralačkog opusa Dragoslava Ilića, organizatori su odabrali da prikažu seosku tematiku jer je danas ovakva fotografija mnogo manje zastupljena. Na 54 fotografije, dimenzija 30 x 45cm nalaze se motivi sela u okolini Negotina, zabeleženi u periodu od 1986. do 1992. godine.

Dragoslav Ilić: Vašar u Salašu

Tomislav Mijović, jedan od najznačajnijih književnika istočne Srbije i dugogodišnji urednik časopisa za kulturu „Razvitak“ sa kojim je Dragoslav Ilić sarađivao dugi niz godina, u predgovoru za katalog ove izložbe, zabeležio je:

 “U ovoj seriji pod nazivom „Srpsko selo“ Ilić je slikao paganske i pravoslavne krajišnike na vašarima, u ranom ustajanju, kraj obrednog hleba, na krštenju, na Slavi, na seoskim verskim, svetkovinskim i prazničnim mestima, uglavnom kućama, taj simbol ljudskog prisustva i života. Iako je na Ilićevim fotografijama sve vrlo često neobično zaustavljeno, mirno i tiho, čak i nefleksibilno, sve dramatike i karakteristike života koji čovek živi snagom, bolom i nežnošću prisutni su kao poruka i ukor, kao upozorenje.”

Dragoslav Ilić: Zaboravljeni 9

Dragoslav Ilić koji je poslednjih godina i član Umetničkog saveta Foto saveza Srbije (FSS), u razgovoru za NG Portal koji smo vodili uoči otvaranja izložbe, kaže da se raduje susretu sa publikom i kolegama, jer draž tog trenutka kada posmatrate fotografiju u galeriji, ništa ne može da zameni. Takođe, ističe i jednu zanimljivost:

„Jedno malo mesto kao što je Banatski Brestovac ima Dom kulture koji, u saradnji sa Foto savezom Srbije, svake godine organizuje po jednu ozbiljnu izložbu fotografija i štampaju malu monografiju svakom autoru, katalog od 64 strana sa 55 reprodukcija. Moram da dodam i da su izložbe koje oni organizuju atraktivne i za ljubitelje umetnosti iz Beograda, Pančeva i drugih gradova u okruženju.“

Inače, Dragoslav Ilić je, tokom više od 40 godina umetničkog rada, samo dva puta samostalno izlagao u Negotinu, 1990. i 2004. godine.

Iskreno veruje da će uskoro, posle 17 godina, njegov grad imati prilike da vidi fotografije novijeg datuma.

Njegove kolege i oni koji pomno prate Ilićevo stvaralaštvo tvrde da donose novu energiju, a ono što im je zajedničko sa ranije viđenim je da, slikaju ŽIVOT.