Naslovna Kultura Formirano Udruženje “Balkanski istočnici”

Formirano Udruženje “Balkanski istočnici”

434
0

Vionera Paunović, laureat serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine predstavila je na konferenciji za novinare novoosnovano Udruženje “Balkanski istočnici” .

Sa željom da verno slede i opstanu na putu očuvanja muzike i kulturne baštine, Vionera Paunović, laureat drugog serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine, nedavno je formirala Udruženje “Balkanski istočnici”.

“Moj cilj je da prikažem i sačuvam sva muzička i životna ostvarenja mog supruga Mileta Paunovića i našu zajedničku muziku. Želja nam je i da u Negotinu u spomen na sve ono što je na polju očuvanja muzičkog blaga i narodne baštine učinio moj pokojni suprug, prikažemo u okviru jedinstvenog muzičkog festivala“, istakla je Vionera Paunović.

Ovo udruženje, istakla je Vionera Paunović, poniklo je na temeljima istoimene etno grupe čiji je začetnik i pokretač Mile Paunović, maestro trube i osnivač odseka trube u negotinskoj Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”.

“Priključio sam se ovom udruženju iz pijeteta prema Miletu Paunoviću sa kojim sam radio u kolu i koji je bio pravi maestro. O “Balkanskim istočnicima” će se još čuti, a cilj je udruženja da se očuva etno muzika našeg kraja i da se očuvaju sećanja na Mileta Paunovića. Zahvaljujući Vioneri to je udruženje zaživelo, a ja se nadam da ćemo mi postati značajan kulturni faktor u našem gradu”, rekao je Dragoljub Stanojević, član Udruženja  “Balkanski istočnici”.

“Balkanske istočnjake” čine i vrsni muzičari:  Branimir Ikonić (harmonika), Vladimir Cokić (harmonika), Slavoljub Petrović (bas gitara), Milan Nikolić, (kontrabas) i Božidar Simeonov, gajdaš iz Bugarske, ali je Udruženje, ističu, otvoreno i za sve druge.

“Želim da ovim putem pozovem i sve ljude da nam se pridruže da uspešno promovišemo kulturnu baštinu i pokažemo svu raskoš naše tradicije”, dodala je Vionera Paunović.