Naslovna Kultura Formirano Udruženje “Balkanski istočnici”

Formirano Udruženje “Balkanski istočnici”

389
0

Vionera Paunović, laureat serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine predstavila je na konferenciji za novinare novoosnovano Udruženje “Balkanski istočnici” .

Sa željom da verno slede i opstanu na putu očuvanja muzike i kulturne baštine, Vionera Paunović, laureat drugog serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine, nedavno je formirala Udruženje “Balkanski istočnici”.

“Moj cilj je da prikažem i sačuvam sva muzička i životna ostvarenja mog supruga Mileta Paunovića i našu zajedničku muziku. Želja nam je i da u Negotinu u spomen na sve ono što je na polju očuvanja muzičkog blaga i narodne baštine učinio moj pokojni suprug, prikažemo u okviru jedinstvenog muzičkog festivala“, istakla je Vionera Paunović.

Ovo udruženje, istakla je Vionera Paunović, poniklo je na temeljima istoimene etno grupe čiji je začetnik i pokretač Mile Paunović, maestro trube i osnivač odseka trube u negotinskoj Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”.

“Priključio sam se ovom udruženju iz pijeteta prema Miletu Paunoviću sa kojim sam radio u kolu i koji je bio pravi maestro. O “Balkanskim istočnicima” će se još čuti, a cilj je udruženja da se očuva etno muzika našeg kraja i da se očuvaju sećanja na Mileta Paunovića. Zahvaljujući Vioneri to je udruženje zaživelo, a ja se nadam da ćemo mi postati značajan kulturni faktor u našem gradu”, rekao je Dragoljub Stanojević, član Udruženja  “Balkanski istočnici”.

“Balkanske istočnjake” čine i vrsni muzičari:  Branimir Ikonić (harmonika), Vladimir Cokić (harmonika), Slavoljub Petrović (bas gitara), Milan Nikolić, (kontrabas) i Božidar Simeonov, gajdaš iz Bugarske, ali je Udruženje, ističu, otvoreno i za sve druge.

“Želim da ovim putem pozovem i sve ljude da nam se pridruže da uspešno promovišemo kulturnu baštinu i pokažemo svu raskoš naše tradicije”, dodala je Vionera Paunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.