Naslovna Društvo Fondacija Jabukovac donirala negotinskom Domu zdravlja oftalmološku opremu

Fondacija Jabukovac donirala negotinskom Domu zdravlja oftalmološku opremu

1936
0

Fondacija Jabukovac u saradnji sa Samarićanskim savezom Austrije (Samariterbund) darivala je očnom kabinetu negotinskog Zdravstvenog centra kompletnu opremu i optičke aparate za  oftamološku ordinaciju

Fondacija Jabukovac, osnovana 2016. sa ciljem obnove, rekonstrukcije, izgradnje objekata svih vrsta infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj i poboljšanje uslova za život Jabukovca, nastavila je svoje humanitarne aktivnosti donacijom oftalmološke opreme očnom kabinetu negotinskog Zdravstvenog centra.

Optičke aparate i oftalmološku opremu dr Vidosavi Paunović Barbulović i dr Ranki Nikolić uručio je dr Radivoje Petrikić, partner u advokatskoj kancelariji CMS, jednoj od najvećih u svetu.

„Mi smo ovu opremu dobili preko Samarićanskog saveza Austrije i grada Beča i ona je poklon jednog oftalmologa iz Austrije. Oprema je data Fondaciji Jabukovac, ali mi smatramo da će Zdravstvenom centru u Negotinu biti potrebnija nego Jabukovcu i da će koristiti pre svega, doktorima i zdravstvenom osoblju i da će na neki način opet poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite- kaže dr Radivoje Petrikić iz Fondacije Jabukovac.

Među doniranom opremom je i Goldmanova kontaktna prizma sa tri ogledala koja omogućuje pregled ne samo srednjeg dela očnog dna, već gotovo cele unutrašnjosti, pa i periferije.

 „Drago mi je što se neko setio i našeg kabineta pogotovu što ovde gravitira veliki broj pacijenata, pa će nam ova oprema veoma značiti. To su aparati za sagledavanje prednjeg segmenta oka, za nativno određivanje vidne oštrine i za sagledavanje očnog dna, aparat koji ima u sebi kameru kojom može da se snimi očno dno“, kaže dr Ranka Nikolić, specijalista oftalmologije i šef očnog kabineta.

Donirana oprema će nakon što bude pregledana biti i montirana i moći će da se koristi u dijagnostici i određivanju dioptrije.

„Iskreno se nadam da će sa ovim savremenim aparatima koje smo danas dobili biti unapređen i pregled pacijenata na njihovo i na zadovoljstvo doktora i medicinskog osoblja“, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Fondacija Jabukovac već pravi planove i za nove akcije. Nakon što je selu Samarićanski savez Austrije i grad Beča donirao kompletno opremljeno sanitetsko vozilo, predstoji im

„Naš cilj je pre svega podrška projektima infrastrukture, pomoć socijalno ugroženim slojevima stanovništva, razne vrste podrške udruženjima i organizacijama koje deluju i rade na teritoriji Jabukovca, u širem smislu naravno i Negotina. Imamo puno planova, ali ćemo nastaviti sa našim ciljevima i truditi se da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u Jabukovcu i tu smo već u kontaktima sa atašeom austrijske ambasade koji je trenutno u pregovorima sa našim Zavodom za  socijalnu zaštitu u Beogradu da se obezbedi kvalitetnija zaštita i podrška u obezbeđivanju lekara koji bi u Jabukovcu bio svakoga dana. Imamo u planu i da obezbedimo jedno veće vatrogasno vozilo i jedno vozilo za prevoz članova kulturno-umetničkog društva, osoblja škole i fudbalskog kluba u Jabukovcu“, kaže dr Radivoje Petrikić, najavljujući da Fondacija Jabukovac namerava i da obnovi fasadu na Domu kulture i uređenje fasade na prostorijama koje koristi AKUD „Floričika“.