Naslovna Kultura Festivalski muzički matine u znaku vlaških pesama

Festivalski muzički matine u znaku vlaških pesama

894
0

Hor „Wallachia“ Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“ predstavio se publici u programu „Klasika u 11“ na 57. “Mokranjčevim danima”.

Muzički matine je i ove godine na gradskom trgu okupio ljubitelje muzike koji su uživali u različitim muzičkim žanrovima. Danas su se Negotincima predstavili članovi Hora „Wallachia“ Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“ svojim prepoznatljivim muzičkim izborom, čuvajući od zaborava vlaške pesme uz koje su odrastale mnoge generacije lokalnog stanovništva, a sada stasavaju neke nove, slušajući ih u džez obradi i modernim aranžamanima.

„Program kojim smo se danas izveli je naš stalni program kojim se mi predstavljamo. Ova godina je za nas bila vrlo uspešna i naš hor je, od svih negotinskih, imao najviše nastupa u zemlji i inostranstvu, pa zato i mislim da smo svojim radom i zalaganjem zaslužili da budemo deo ovako velikog festivala horske muzike. Mi smo grad Mokranjca i naša je obaveza da negujemo horsku muziku kroz amaterske i profesionalne horove. Treba da nas je što više, da radimo na kvalitetu i da čak i kroz folklore uvedemo i višeglasje koje će biti na kulturnoj lestvici koje se nećemo stideti“, rekla je za NG portal Dragana Marinović Simonović, rukovodilac Hora „Wallachia“ Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“.

Publika, već navikla da u vreme festivala stane i posluša muzički program gostujućih horova i umetnika, bila je danas u prilici da čuje pored tradicionalnih pesama „Srpkinja“, „Ajde Jano“i „Tupam tupam“, vlaške pesme u obradama.

„Okosnica našeg nastupa su vlaške kompozicije rađene u posebnim aranžmanima koje mi pišemo. S obzirom da smo nastupali u dijaspori i zemljama regiona i nama susednim zemljama Rumuniji i Bugarskoj, ljudi iz sveta muzike nam traže aranžmane i rado ih izvode na svojim nastupima.“

Muzičku podršku Horu „Wallachia“ pružili su danas Danilo Perković, profesor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, Milan Nikolić na fruli i Milan Marković na perkusijama. Iako su članovi ovog ansambla već stekli dovoljno iskustva u nastupima, priznaju, treme uvek ima.

„Priznajem da danas ima treme, ovo je amaterski hor ali se mi trudimo da vlaške pesme koje smo modernizovali za horsko izvođenje podignemo na jedan viši nivo muzičke interpretacije kako bi predstavili jezik vlaške nacionalne kulture u što boljem svetlu. Čuli smo kako to izgleda kada Turci izvode svoje pesme. Znamo da je Mokranjac pisao i rumunske, mađarske i ruske narodne pesme, zašto onda ne bismo probali da sa našim vlaškim pesmama predstavimo ovaj kraj i jezik kojim se govori“, kaže Dragana Marinović Simonović, rukovodilac Hora „Wallachia“ Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“.