Naslovna Kultura Festivalski matine zatvorio “ArtIst”

Festivalski matine zatvorio “ArtIst”

396
0

Poslednjeg festivalskog dana na otvorenoj sceni predstavilo se Udruženje muzičkih umetnika „ArtIst“ iz Negotina.

Program “Klasika u 11”, zaokružile su svojim muzičkim izborom Magdalena Antić i Milja Videnović, osnivači Udruženja muzičkih umetnika „ArtIst“, koje je osnovano pre nešto više od godinu dana sa ciljem da se publici približi umetnička muzika kroz organizaciju edukativnih i muzičkih programa.

„Nama je privilegija da sviramo u programu „Klasika u 11“ na “Mokranjčevima danima”. Imale smo sreću da nastupamo i u okviru nekih drugih programa, ali ovo je prvi put da smo se predstavile u okviru našeg udruženja. Za naše mlado udruženje, koje postoji nešto više od godinu dana, ovo je svakako čast i zadovoljstvo i nadam se da će biti još prilika“, rekla je za NG Portal Milja Videnović, predsednik Udruženja „ArtIst“.

Festivalska publika na otvorenoj sceni bila je u prilici da čuje probranu romsku muziku  u kojoj su inspiraciju pronašli kompozitori stvarajući kroz epohe. Gost današnjeg progaram bila je i Kristina Ćirović na violini.

„“Ovaj koncert „Muzika Roma – inspiracija muzičkim velikanima kroz vekove“ smo već izvodile na manifestaciji Negotinsko leto, s tim što smo ga u ime „Mokranjčevih dana“ obogatili sa divne Tri ciganske pesme, našeg kompozitora Dimitrija Golemovića“, kaže Magdalena Antić.

Publika je na festivalskom muzičkom matineu proteklih dana bila različite dobi, obrazovanja i interesovanja. Oni najmlađi su prvi put slušali klasične kompozicije u instrumentalnom ili horskom izvođenju.

„Deca su iskrena publika i oni ne govore ono što ne misle, tako da ako kod njih izazovemo oduševljenje i ako njima bude dopadljivo to je siguran znak da smo na dobrom putu. Ipak nama je najveća odgovornost bila jer smo u okviru ovakvog jednog velikog republičkog festivala tako da prosto smo se nadale da nećemo izneveriti očekivanja“, kaže Milja Videnović, predsednik Udruženja „ArtIst“.

Najmlađa publika predstavlja zadatak za sve zaposlene u obrazovanju i kulturi i treba ih na vreme edukovati i negovati kao buduću festivalsku koja će umeti da isprati koncert, razume napisan program, usvoji bonton praćenja nastupa umetnika. Posebnu odgvornost za to nosi grad koji slavi Mokranjca kroz festival već 57 godina.