Naslovna Kultura Festival “Zlatno doba”: Nagrada negotinskoj učiteljici

Festival “Zlatno doba”: Nagrada negotinskoj učiteljici

1754
0

U Beogradu je dodelom nagrada nedavno završen 21. Festival stvaralaštva starijih „Zlatno doba 2023”. Nagradu na poetskom konkursu festivala dobila i negotinska učiteljica u penziji, Dušica Stevanović.

Dušica Stevanović, učiteljica  u penziji, osvojila je treću nagradu, “Bronzani stih”, na poetskom konkursu koji je povodom 21. Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba 2023”, raspisao Sekretarijat za socijalnu zaštitu i radne jedinice dnevnih centara i klubova u okviru Gerontološkog centra Beograd.

Konkurs je bio otvoren za sve građane Republike Srbije starije od 60 godina, izuzev članova Udruženja književnika Srbije, a uslov je bio da pesme ne smeju da budu objavljene.

“Uvek sam volela da pišem pesme i rimujem za svoju dušu, ali se nikad nisam takmičila. Videvši ovaj konkurs, a obzirom da sam odgovarala svim uslovima, poslala sam dve pesme pod šifrom. Nisam ocekivala nagradu jer sam znala da je velika konkurencija”, kaže Dušica Stevanović, čiju je nagradu, budući da nije mogla da prisustvuje svečanoj dodeli u Skupštini Grada Beograda, zbog zdravstvenih razloga, primila njena ćerka Marina.

Ova dugogodišnja učiteljica u Osnovnoj školi “Stevan Mokranjac” u Kobišnici, područnom odeljenju u Bukovču u kojem je provela 40 godina, nagradu je dobila za svoju pesmu „Kada mene ne bude više“.

“Pesma je malo ljubavna a i setna, što se vidi i iz naslova. Bila sam veoma srećna kada su me pozvali i obavestili da sam osvojila treću nagradu”, dodaje Dušica Stevanović.

Konkurs je, veli naša sugrađanka,  bio podsticaj za nju da pošalje svoje pesme, s obzirom na uslove koji su odgovarali njenom iskustvu i radu. Nagrada je, dodaje i priznanje za njenu decenijsku posvećenost obrazovanju i kulturnim aktivnostima u lokalnoj zajednici.

Festival „Zlatno doba”, inače,  ima za cilj da afirmiše, promoviše i afirmiše amatersko stvaralaštvo starijih, negovanje i prenošenje kulturne baštine, kao i kulturnu razmena između regiona i zemalja.