Naslovna Kultura Događaji Festival vlaške izvorne pesme u Boru: Zavoleti pesmu, pevati je i sačuvati...

Festival vlaške izvorne pesme u Boru: Zavoleti pesmu, pevati je i sačuvati za potomke

612
0

Smilja Fufanović iz Krivelja i Zorica Dudeić iz Gornjana pobednice su 17. Festivala vlaške izvorne pesme u Boru.

Učesnici 17. Festivala vlaške izvorne pesme u Boru

Ova tradicionalna manifestacija, takmičarskog karaktera, okupila je 15 učesnika iz svih krajeva u kojima žive Vlasi, od Kladova i Negotina do Petrovca na Mlavi, one iskusne i one koji tek utiru put kroz pesmu.

“Mi smo i hteli da ovim festivalom sačuvamo i govor i pesmu, da je učinimo dostupnim što većem broju ljudi, da zimamo i mlađe učesnike, da naslede pesme koje mi pevamo”, kaže Svetlana Arsić, koja već četiri decenije reprezentuje vlašku muziku i čija je interpretacija pesme “Ma fakut muma frumuasa” (Rodila me majka lepu) ušla i u RTS-ov serijal “60 najlepših pesama”.

Svetlana Arsić, umetnička direktorka Festivala

U Ustanovi “Centar za kulturu” u Boru koja je ovaj festival i pokrenula pre 17 godina ističu da se on razlikuje od drugih po tome što neguje pravu autentičnu vlašku pesmu ili savremenu u izvornom maniru. Festival je takmičarski i učesnici se nadmeću u solo izvođenju sa muzičkom pratnjom i solo izvođenju bez muzičke pratnje.

“Centar za kulturu se trudi da multikulturalno zadovolji sve potrebe nacionalnih manjina. Samim tim u Centru je Sektor za očuvanje vlaške nacionalne manjine pa je i ovaj festival začet kao takva namera. Trudimo se da iz godine u godinu dižemo kvalitet naših vlaških izvornih pesama. Cilj našeg festivala je da iznedri neke nove takmičare, ali i da se čuju neke nove pesme i sačine trajni snimci”, kaže Danijel Čorboloković, direktor Centra za kulturu Bor.

Smilja Fufanović, pobednica u kategoriji pesama sa muzičkom pratnjom

U kategoriji pesama sa muzičkom pratnjom prvu nagradu osvojila je Smilja Fufanović iz Krivelja kod Bora. Iz Krivelja dolazi i Stana Germanović kojoj je stručni žiri dodelio drugu nagradu, dok je trećeplasirana Andrijana Jovanović iz Manastirice kod Petrovca na Mlavi. Četvrto i peto mesto osvojili su Srećko Prvulović iz Gradskova (Zaječar) i Sandra Radovanović iz Metovnice (Bor).

“Neprocenljiva je važnost ovog festivala, važnost koja se ogleda u tome da on čuva izvorno stvaralaštvo od zaborava, čuva kulturu i tradiciju kojom su Bor i istočna Srbija zaista bogati”, kaže Milena Stanojković Kožović, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture i informisanja.

Zorica Dudejić, pobednica u kategoriji vlaških izvornih pesama bez muzičke pratnje

U kategoriji pesama bez muzičke pratnje, a cappella, pobedila je Zorica Dudejić iz Gornjana kod Bora. Drugoplasirana je Boranka Jela Marjanović, dok je treće mesto pripalo Negotinki Žikici Maksimović. Četvrto i peto mesto osvojile su Mirjana Nestorović iz Krivelja i Anđelija Čerkasov iz Zlota.

“Radujemo se što u ovom vremenu imamo učesnike koji sa neverovatnom strašću otkrivaju i neguju lepotu i punoću vlaške melodije. Imamo zabeležene trajne snimke koji će jednoga dana dopreti do naših slušalaca. Svaka nota je uspela da podigne tu silnu zavesu i nastavi niz ne prekidajući tradiciju. Volim da govorim o snazi vlaške balade, o toj njenoj iskonskoj uzvišenoj seti. Njena snaga se ogleda i u tome što svaku njenu notu “razumeju” i oni koji ne znaju jezik”, ističe Simonida Gavrić, organizator kulturnih aktivnosti sa mladima Centra za kulturu Bor.

Uz Svetlanu Arsić, našu istaknutu vokalnu solistkinju, umetničku direktorku ovog festivala učesnike 17. izdanja Festivala izvorne vlaške pesme u Boru ocenjivale su i etnomuzikolog Svetlana Azanjac, ali i Dragana Marinković, urednica kultne emisije na Radio Beogradu “Od zlata jabuka”.

“Ima tu i pevača veterana i najmlađih pevača. Koliko vidim pevaju vlašku pesmu autentično, barem se trude se da je tako otpevaju, a to je najbitnije.Važni su tonovi, važna je harmonija, sa naglaskom negotinskim, borskim, homoljskim, ništa se ne menja, svi se razumemo”, dodaje Svetlana Arsić.

Opšta je ocena i organizatora i članova žirija da je ovogodišnji festival, čiju je organizaciju podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja, opravdao očekivanja i da su se takmičari potrudili da okupljenim posetiocima predstave numere koje datiraju iz perioda dužeg od sto godina. Kako ističu, važno je da se pesma zavoli, da se peva, trajno zapiše i ostavi budućim generacijama u amanet.