Naslovna Kultura Festival vlaške muzike “Gergina 2024”: Nagrade Ljubomiru, Marini, Stefanu i Eleonori

Festival vlaške muzike “Gergina 2024”: Nagrade Ljubomiru, Marini, Stefanu i Eleonori

422
0

Dodelom nagrada najuspešnijim vokalnim i instrumentalnim solistima u Negotinu je počeo 15. Međunarodni festival vlaške muzike „Gergina 2024“.

Ljubomir Handl,  trubač iz Urovice kod Negotina, selu koje je i inače poznato po vrsnim trubačima sveukupni je pobednik 15. Međunarodnog festivala vlaške muzike “Gergina” u Negotinu.

Ljubomiru je pripala na dar novčana nagrada, dar prijatelja festivala, ali i Plaketa, nazvana u spomen na Krajinskog Paganinija i najboljeg violinistu ovog kraja, Božidara Janucića iz Veljkova. Njegovu interpretaciju izabranih vlaških kola žiri je ocenio kao autentičan zvuk istočne Srbije, onaj drevni i neprolazni.

“Volim vlašku muziku zato što boli dok se svira. Đe dor, iz duše. Trubu sviram od svoje sedme godine. Učio sam od oca najviše, ali i od našeg trubača iz Urovice, pokojnog Ljubodraga Radulovića. Zavoleo sam ovaj instrument, uz vežbanje sve može da se savlada. Prvi put sam na festivalu. Ono što osećam, to sviram, bilo mi je lepo i treme nije bilo”, kaže Ljubomir Handl.

Ljubomir Handl, sveukupni pobednik i dobitnik Plakete „Božidar Janucić“

U konkurenciji od osam vokalnih solistkinja iz Zaječara, Korbova, Osanice, Jasikova, Zlota, Dubočana, Kupuzišta i Dubove iz Rumunije, Eleonora Medana Piržan dobila je nagradu za najboljeg stranog izvođača koji neguje vlaški melos.  Marini Marić iz Osanice kod Žagubice pripala je nagrada za najboljeg vokalnog solistu 15. Festivala “Gergina”.

“Nagradu nisam očekivala i stvarno sam oduševljena. Pevanjem se bavim nekih desetak godina i to je ono što potiče iz mene, iz moje porodice. Opredelila sam se večeras za pesmu “Jonje, Jonje”. Iz vlaškog sam kraja i meni je to ono prvo što me definiše, a planiram da u negovanju ove tradicije istrajem do kraja”, kaže Marina Marić.

Marina Marić, najbolji vokalni solista

U konkurenciji od 13 instrumentalista na klarinetu, fruli, harmonici, duduku, trubi, violini i saksofonu iz Prahova, Osanice, Klokočevca, Bora, Velike Vrbice, Tribroda, Kladova, Topolnice, Osnića, Duboke, Bučja, Samarinovca i Urovice, najbolji je Stefan Mladenović iz Kladova koji se treći put predstavio na “Gergini” probranim kolima iz ključkog kraja koje je izveo na saksofonu.

“Iznenađen sam ovom pobedom zato što su ostali učesnici bili mnogo dobri i stvarno je nisam očekivao. Za ovaj festival me je pripremao Predrag Janković Peda, a ritmički Dejan Šolkotović Šoki. Moj brat svira trubu, pa da ne sviramo isto ja sam se opredelio za saksofon i sad ga mnogo volim”, kaže Stefan Mladenović.

Stefan Mladenović, najbolji instrumentalista 

Takmičare je i ove godine ocenjivao žiri u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas, etnomuzikolog i  Maja Stojanović, profesor klavira u negotinskoj Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“. Umetnički direktor festivala je Nenad Kamidžorac, a direktor Dragiša Golubović.

“Puno muzike, puno je mladosti što je i zalog za budućnost, da vlaška muzika neće nestati nego da živi skoro intenzivno kako je živela u vreme kada se kopalo, žnjelo, svadbovalo, pa se i sviralo i kada se ide na sahranu i pomanu. Čitav život Vlaha je pesma jedna i igra jedna i svirka jedna, prema tome tome smo i večeras svedočili”, rekao je dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, predsednik žirija.

Prof. dr Dimitrije Golemović, predsednik žirija

U organizaciji Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ 15. Međunarodni festival vlaške muzike “Gergina” okupio je neafirmisane i afirmisane vokalne soliste i instrumentaliste iz Srbije, Bugarske i Rumunije.

“Kroz očuvanje igre i pesme čuvamo našu kulturu, a samim tim i sebe, sopstveno biće. Veoma mi je drago što ova deca i mladi baštine našu nacionalnu kulturu jer nam je to dokaz da ne brinemo za budućnost, jer će se  naša kultura održati a naš vlaški narod opstati. Mi činimo jedno kulturno bogatstvo u mozaiku različitih kultura Republike Srbije i to je ono što ima nemerljivu vrednost za jednu državu”, kaže Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha

Festival vlaške muzike „Gergina“ nastavlja se večeras nastupom 16 vokalnih i instrumentalnih solista iz Negotina, Kostola, Korbova, Kučeva, Jabukovca, Zaječara, Beograda, Sene, Kladova, Turn Severina iz Rumunije.

Od 19 časova u Domu kulture “Stevan Mokranjac” nastupiće i Etno grupa „Gergina“ iz Negotina, Duvački orkestar „Bononia“ iz Vidina u Bugarskoj i KUD „Vuk Karadžić“ iz Stamnice kod Petrovca na Mlavi.

Učesnici 15. Festivala vlaške muzike „Gergina 2024“