Naslovna Društvo Festival viteških veština uskoro u Negotinu

Festival viteških veština uskoro u Negotinu

607
0

Viteška družina „Beli zmajevi“ iz Negotina, koja se nedavno uspešno predstavila na Viteškom festivalu Just Out, u čast šest vekova manastira Manasije, organizovaće u Negotinu prvi Srednjevekovni festival kulture „Zmaj fest“.

Ova negotinska viteška družina namerava da na pomoćnom terenu na gradskom stadionu 28. oktobra pokaže Negotincima neke od drevnih viteških veština, posebno popularnih u srednjem veku širom Evrope, u vreme kada je viteštvo predstavljalo poseban način života za ratnike.

 „Cilj nam je da, po istorijskim izvorima iz perioda od 13. do 15. veka, oživimo srednjovekovne veštine, ali i zanate, pa u tu svrhu privodimo kraju izradu oruđa, strele, komplete lukova. Festival je promotivnog karaktera sa željom da pre svega ukažemo na našu tradiciju, na sve što ukazuje i čini čast pravim vrednostima, naspram današnjih poljuljanih i iskrivljenih“, kaže Dejan Vasilić iz  Viteške družine „Beli zmajevi“.

„Zmaj fest“ biće održan u nedelju, 28. oktobra od 10 do 16 časova. Ljubitelji viteških borbi i takmičenja biće u prilici da se i sami okušaju u bacanju koplja, bacanju sekire i streličarstvu, ali i da vide kako se gađa jabuka.

Prvi srednjovekovni festival kulture „Zmaj fest“ u Negotinu održaće se pod pokroviteljstvom kompanije „Impresa Group Serbia“ Nenada Ilića Lale iz Šapca, ali i sa prijateljima festivala, poput „Kruga 23“, NG portala i drugih.

Vaše se samo da dođete i makar se na kratko vratite u slavnu prošlost i vreme viteške hrabrosti, za koje članovi „Belih zmajeva“ veruju da još uvek postoji.