U selu Rečka kod Negotina održan je prvi Festival vina koji je okupio brojne izlagače, ali i goste iz Novog Sada i cele Negotinske i Timočke Krajine.
Vino, grožđe, hrana, klasična muzika, ali i dobro raspoloženje krasili su prvi Festival vina u selu Rečka, koji je istovremeno bio i proslava dobrih vina i oda selu, meštanima i celom ovom kraju.
Rečanci kažu da je bitno da se krene, a dalje će, vele, kao i dosad, nastojati da ovom manifestacijom obogate duh zajednice i pomognu da se očuva tradicija.

“Došli smo na ideju da napravimo ovde festival pošto je Rečka u senci Rajca i Rogljeva, a svi znamo da se najbolja vina prave u Rečkoj i da sama Rečka ima najviše vinograda, a samim tim i snabdeva ova okolna mesta a i celu Srbiju sa grožđem. To je bio cilj, da se malo oživi mesto, da se popularizuje i da Bože zdravlja svake godine bude festival i da postane tradicionalan”, kaže Novosađanin Nebojša Đorđević, organizator Festivala, čija je porodica poreklom iz Rečke.

Na dve je stolice teško ugodno sedeti, kaže Dejan Mikić, sedma generacija vinogradara i vinara u svojoj porodici, vlasnik Vinarije “Mikić” koji se sa suprugom Draganom vratio pre dve godine iz Austrije u Rečku i odlučili da svoj život nastave u rodnoj Srbiji sa vizijom i obavezom da sačuvaju, obnove i vrate Negotinsku krajinu na vinsku kartu Evrope i sveta.
Danas Mikići obrađuju 14 hektara grožđa, sorte merlo, kaberne šardone, sovinjon, pino poar i crnu tamjaniku.
“Mi sa 14 hektara vinograda proizvodimo između 50.000 i 60.000 litara vina, tako da imamo neki prosek od oko sedam tona po hektaru. To nam je neka željena količina. Nekad to bude malo više, ali ćešće bude manje od toga. Mi smo jako zadovoljni sa time, ipak je kvalitet taj koji pobeđuje, a ne kvantitet”, kaže Dejan Mikić.
Prvi festival vina u dvorištu ove vinarije okupio je brojne zaljubljenike u bahusove napitke, a Mikići su svojim gostima prestavili svoj asortiman belih, crvenih vina i rozea.
Uz gurmanske zalogaje koji su u savršenoj ravnoteži sa vinima, efekat su dodatno pojačale Kristina Ćirović i Vesna Garabantin, klasičnim i popularnim kompozicijama za violinu i violončelo.

“Od davnina je ovo selo bilo poznato i po vinu i po vinogradima. Imali smo nekad i stotinak pivnica na potesu Malo brdo. U njih su posle pojave filoksere, takođe, dolazili Francuzi da kupuju vino”, kaže Goran Janković, jedan od organizatora Festivala vina koji na površini od pet hektara gaji rajnski rizling, šardone, župljanku, kaberne sovinjon i merlo, a ove godine je zasadio i belu tamjaniku.

Festival vina, ističu meštani, obogaćuje život pre svega Rečanaca, ali i čitavog kraja jer promoviše vinsku kulturu i tradiciju, čineći ga prepoznatljivim na vinskoj mapi regiona, ali i podstiče saradnju među proizvođačima vina i lokalnim preduzetnicima, otvarajući vrata za nove poslovne prilike i razmenu iskustava.
“Obnovio sam vinograde 2009. godine. Od sortimenata imam crni burgundac, crnu tamjaniku, šardone i preovladava kaberne sovinjon. Proizvodim crna vina i proizvodim rakije lozu i šljivu. Ovo je posao koji traži celog čoveka i traži svakodnevnu kontrolu, ako ne i obradu. Godine su različite i nije baš jednostavno gajiti vinovu lozu. Festival puno znači za Rečku jer spaja sve ono što selo znači, prošlost i sadašnjost, tradiciju i savremene tehnike i ukuse”, kaže Toplica Đorđević, čije se poljoprivredno domaćinstvo među prvima odazvalo pozivu Nebojše Đorđevića i Vinarija “Mikić” i “Janković” da da sve od sebe da festival zaživi.

Selo Rečka sa nešto više od 220 stanovnika, ima preko 100 hektara pod vinogradima, pet registrovanih vinarija i brojna gazdinstva koja gaje grožđe i proizvode vina i rakije. Ovo je sele, dodaju meštani, bogomdano i za druge kulture, za povrće i voće i naročito bostan.
“Grožđe, lubenice, šljive i sve ostalo što se posadi uspeva u selu. Samo da se radi, da se ima dobra volja, ko hoće da radi od ovog može i da živi”, kaže Verica Milošević čije domaćinstvo obrađuje 10 hektara zemlje, od kojih najviše gaje lubenice, pa grožđe na dva hektara i šljivu na hektar i po.

Vino, više od samog pića, predstavlja deo kulturne i istorijske baštine ovih predela, pa je i Festival vina u selu Rečka bio i proslava tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju.
“Vino je najjači turistički brend opštine Negotin i mi nastojimo da ga jačamo. Ako vam kažem da unazad četiri godine dajemo po hektaru novog zasada 100 posto povraćaja, onda vidite kolika je to motivacija, pogotovu za mlade vinare koji žele da se bave ovim poslom. Završava se i komasacija u vinogradarskim selima tako da će posle toga moći još više zasada da bude”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.
Festival vina bio je i prilika da se široj javnosti promoviše spoj ukusa i mirisa, bogatstvo sorti i ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu.
Kad već grožđe iz ovog kraja, vele Rečanci, putuje širom Srbije, što u Rečku ne bi došli i putnici namernici koji znaju šta su dobra vina.
“Vrlo je rado u Rečku došla ekipa iz Novog Sada zato što imamo prijatelja Nebojšu Đorđevića, koji je iz Rečke i on je uz Festival vina koji organizuju bio povod što smo tu. Prelepo nam je, obišli smo vinarije, oduševljeni smo istočnom Srbijom. Prvi put sam ovde a najveći utisak očekujem da će tek doći večeras”, kaže Dragan Marković.
Posetioci su na licu mesta mogli da probaju tek oceđen sok od grožđa, da na brojnim tezgama degustiraju vina i rakije, ali i ukusne pite, kolače, razne đakonije.
Na sceni u centru sela mnogi su uživali u stihovima pesnika i savetima članova Akademije vina o uparivanju hrane i vina, vinskom bon-tonu, a svi zajedno, i gosti i domaćini, složili su se da će dogodine u septembru biti ponovo na istom mestu u slavu vinograda, grožđa i vina.