Naslovna Kultura Festival malih pozorišnih formi: Publika uživala u duodrami „Za nas počinje život“

Festival malih pozorišnih formi: Publika uživala u duodrami „Za nas počinje život“

161
0

Publika šestog Festivala malih pozorišnih formi u zaječarskom teatru druge festivalske večeri uživala je u predstavi „Za nas počinje život” .

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Publika je bila u prilici da poglerda duodramu  iz Severne Makedonije „Za nas počinje život”  po tekstu mađarskog pisca Georga Špira i u režiji Dejana Projkovskog, u kojoj igraju Biljana Dragićević Projkovski, koja je za ovu ulogu osvojila nagrade za najbolju ulogu na dva severnomakedonska festivala malih formi,  i Nino Levi.

Reč je o tragikomičnoj priči o bračnom paru koji nakon niza problema osvaja milione na lotou, pa u nizu zanimljivih situacija shvataju da je život lep i bez dobitka na lutriji.

„Tekst je savremena varijanta priče kakvu vidimo kod Čehova. Ako se tri sestre pitaju kakva će Moskva biti kroz 100 godina, muž i žena su ta dva lika posle 100 godina. Ovo je predstava o malom čoveku sa velikim snovima, koji živi u blatu, ali na drugoj strani pokušava da sanja, jer je san jedina stvar koja nije zabranjena. S druge strane postavlja se pitanje šta ako se snovi ostvare? To je zapravo priča o nama, o čoveku kao nesavršenom biću. Кažu da je život vreme koje prolazimo dok planiramo kako ćemo jednog dana živeti, lepo dobro i srećno. U predstavi smo videli velike planove glavnih junaka, zapravo jedan običan, mali, ljudski život“, rekao je za pozorišni sajt reditelj Dejan Projkovski.

Večeras na programu Festivala je monodrama „Nana“ po motivima romana Emila Zole, u kojoj igra mlada beogradska  glumica Milena Božić. Za ovu ulogu, koja je njen master rad, osvojila je specijalnu glumačku nagradu na Be:femonu  u Bečeju 2020.