Naslovna Kultura Festival malih pozorišnih formi otvorile “Uspomene Sare Bernar”

Festival malih pozorišnih formi otvorile “Uspomene Sare Bernar”

149
0

Šesti Festival malih pozorišnih formi u Zaječaru otvorila duodrama „Uspomene Sare Bernar”  u koprodukciji JUК „Herceg Fest” i Hercegnovskog pozorišta iz Crne Gore, koju prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Кoprivice, igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Duodrama „Uspomene Sare Bernar”, po rečima rediteljke Staše Koprivice, istovremeno je i komedija i melodrama, koja  ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar već i o pozorišnoj umetnosti uopšte.

„Divan proces smo imali. Od komada koji je na prvom čitanju trajao tri i po sata mi smo napravili komad od sat i dvadeset a da ništa nismo izgubili od suštine. Sve što je pisac koristio je istina i autentično i za mene je bila poslastica da igram Saru Bernar”, rekla je Tanja Bošković , koja je za ovu ulogu na 27.Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Večeras je na programu Festivala duodrama iz Severne Makedonije „Za nas počinje život”, u kojoj igraju Biljana Dragičević Projkovski i Nino Levi.

Do 21. novembra publika će biti u prilici i da pogleda monodramu „Nana”, u kojoj igra Milena Božić, „Beskompromisni stand up” Semira Gicića, duodramu Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra iz Lazarevca  „E ne dam, bre!” u izvođenju Aleksandra Karića i Maje Sofronijević, monodramu Kulturnog centra Čukarica iz Beograda „Ulica crvenih venjera” u izvođenju Marije Masal i monodramu “Milunka” u izvođenju Vesne Stanković.

Sve predstave su u takmičarskoj konkurenciji a ocenjivaće ih žiri u sastavu: teatrolog mr Spasoje Ž. Milovanović, glumica Nataša Petrović i glumac Miloš Tanasković. Bićе dodeljena i nagrada publike za najbolju predstavu.