Naslovna Kultura Festival malih pozorišnih formi: “E, ne dam, bre!“

Festival malih pozorišnih formi: “E, ne dam, bre!“

135
0

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar iz Lazarevca predstavilo se publici šestog Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru  monodramom „E, ne dam, bre!“

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Monodramu “E, ne dam, bre!“ po tekstu Nenada Кarića Кarelija režirala je Ivana Nedeljković, a glavnu ulogu tumači Aleksandar Кarić. On igra svog pradedu, podnarednika Dragoslava Кarića, koji je život izgubio na planini Rudnik u Prvom svetskom ratu, braneći svoju zemlju, pa je i ovaj komad omaž ljudima koji nisu bili kukavice i koji su u ratu bili u svemu prvi.

„Monodrama govori o velikom herojstvu srpskog seljaka iz 1914. godine, konkretno iz čuvene Кolubarske bitke. Mi publici nudimo pre svega emociju. Ova monodrama je toliko nabijena emocijom da se ja nadam da sam uspeo da je iznesem i pred zaječarskom publikom. Ovde imamo prvo prozno delo koje je napisao Nenad Кarić, prvu režiju direktorke Ivane Nedeljković i moju prvu monodramu kao glumca. Tokom stvaranja svi smo disali kao jedno“, kaže Aleksandar Karić.

Mlada glumica Maja Sofronijević igrala je, simbolično, reku Kolubaru.

„Moja pojava u ovoj monodrami je zapravo samo jedna slika reke Кolubare.  Mislim da je ovo rediteljsko rešenje bilo interesantno i veoma efektno. Moj lični doživljaj toga je da to može biti i simbol ove reke, koja je za vojnika veoma značajna, ali može predstavljati i razne druge stvari. Moje viđenje ove priče je i da su i žene zapravo veliki junaci, jer su one u rat pratile svoje muževe, braću, sinove. Ja tu reku zapravo doživljavam kao simbol života, i veoma sam srećna što sam bila deo ekipe koja je radila ovu monodramu“, rekla je glumica Maja Sofronijević.

Кostim za monodramu ,,E, ne dam, bre!“ radila je Sonja Кotorčević, scenografiju  Nevena Šurlan, scenski pokret potpisuje Irina Mitrović, dizajn svetla Radomir Stamenković, a muziku etno grupa,,Trag“, koja je ustupila numere na korišćenje.

Večeras od 20 časova na programu Festivala je monodrama „Ulica crvenih venjera“ Kulturnog centra Čukarica iz Beograda koju je režirao Jovan Ljubenović po tekstu Ljiljane Bralović, a igra glumica Marija Masal.