Naslovna Kultura Festival “Gergina”: Mladi čuvaju tradiciju

Festival “Gergina”: Mladi čuvaju tradiciju

473
0

U konkurenciji od dvadesetak izvođača jubilarnog desetog internacionalnog Festivala vlaške muzike “Gergina”, petočlani stručni žiri nagradio četvoro mladih umetnika iz Dušanovca, Velike Jasikove, Osanice i Bregova.

Nagrađeni vokalni solisti i instrumentalisti sa članovima stručnog žirija

Mladi saksofonista Dalibor Pandurević iz Velikog Jasikova kod Zaječara, učenik Tehničke škole, dobitnik je specijalnog priznanja jubilarnog desetog Festivala vlaške muzike „Gergina“, koja nosi ime krajinskog Paganinija, violiniste Božidara Janucića. Mladom umetniku koji saksofon svira već šest godina pripala je i novčana nagrada u visini od 15.000 dinara.

“Saksofon je moj izbor, oduvek me je privlačio taj zvuk. Nagradu nisam očekivao, a večeras mi je puno srce i zbog nagrade i zbog toga što sam upoznao Živu Dinulovića”, kaže Dalibor Pandurević.

Dalibor Pandurević, dobitnik nagrade „Božidar Janucić“

Pobednik u kategoriji vokalnih solista je Danijel Baronović iz Dušanovca kod Negotina, dok je titulu najboljeg instrumentaliste ponela Irena Marić iz Osanice kod Žagubice, virtuoz na fruli. Njima je pripala i novčana nagrada u visini od po 10.000 dinara. Inače, festival je okupio dvadesetak izvođača iz Srbije, Bugarske i Rumunije, koje je pratio orkestar Bobana Pecića.

„Za mene je ovo veliki uspeh. Dugo ovo očekujem i ova mi nagrada zaista puno znači. Volim da negujem vlašku izvornu muziku, potičem iz muzičke porodice, zavolela sam frulu još od malena, volim muziku, folklor, tradiciju“, prve su impresije mlade frulašice Irene Marić.

Predsednik žirija profesor doktor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor

Stručni žiri, koji je zasedao u sastavu: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuikolog i kompozitor, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik i muzički kritičar drugog programa Radio Beograda, saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan Njegušić, odlučili su se da od ove godine uruče i nagradu “Čuvar baštine na vlaškom jeziku”, namenjenu izvođačima van Srbije. Prvi dobitnik te nagrade je mlada vokalna solistkinja Lora Asenova iz Bregova u Bugarskoj.

“Sprega mladosti i tradicije je vladala na ovoj sceni večeras. Ovo je bio praznik pesme i svirke i ja mogu sa zadovoljstvom da kažem da smo jako teško doneli odluku. Svi su pobednici, ali su se neki i izdvojili. Uveli smo nagradu za čuvare baštine van granica Srbije, za koju očekujemo da će zaživeti i kasnije i da će se raslojiti. Džabe vama da pevate kod kuće, ako to ne pokažete dalje, a još kad neko dođe sa strane, pa otpeva tu pesmu koja je i vaša i njegova, vi onda u stvari shvatite da muzika nema granice”, obrazložio je ovu odluku predsednik žirija profesor dr Dimitrije Golemović.

Omladinski narodni orkestar i solisti Vesna Dimić i Biljana Petković

Festivalski program su svojim nastupom upotpunili Hor “Vivak 2015” pod upravom Dragane Simonović Marinović, Kulturno umetničko društvo “Đido” iz borskog Brestovca, kao i Omladinski narodni orkestar sa solistima Marijom Vučković, Bobanom Janoševićem, Biljanom Petković i Vesnom Dimić.

Izložbu „Savremena vlaška umetnost“ otvorili su Miloje Dimiresković i Saša Skalušević

U okviru festivala otvorena je i izložba narodnih nošnji iz kolekcije Verice Todorović iz Kobišnice, kao i izložba slika “Savremena vlaška umetnost”, na kojoj su izložena dela Dragoljuba Stajkovića, Nedima Hadžiahmetovića, Silvije Bogić, Dragane Jaćimović, Dušana Stefanovića, Dušanke Botunjac i Miloja Dimireskovića.