Naslovna Društvo FCD: Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade

FCD: Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade

252
0

Minimalne zarade moraju da prate realne troškove života i omoguće dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica, poručuju u Fondaciji Centar za demokratiju.

Fondacija Centar za demokratiju pruža punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu.

Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji.

Visoka inflacija (12,5 % prema podacima RZS) i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. godine iznosila 51.874,39 dinara.

„Posebno napominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji, na šta ukazuje i Izveštaj o stanju radnih prava u Republici Srbiji za 2022. godinu (strana 26).  Podsećamo da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, i pozivamo socijalne partnere da učine dodatne napore kako bi se kroz adekvatno povećanje minimalne zarade zaposlenima omogućio dostojanstven život“, navode u Fondaciji Centar za demokratiju.