Naslovna Društvo Farbanje jaja za Vaskrs, najradosniji i najlepši pravoslavni običaj

Farbanje jaja za Vaskrs, najradosniji i najlepši pravoslavni običaj

661
0

Po ustaljenoj tradiciji u Srba, Veliki petak je dan kada se ništa drugo ne radi i kada domaćice farbaju i šaraju Vaskršnja jaja.

Običaj bojenja jaja u Srbiji, po pisanim tragovima, postoji još od 16. veka. Iako su stoleća donela nove trendove ukrašavanja i bojenja, lepljenje sličica i plastičnih ukrasa, osnovna pravila se poštuji i u novom milenijumu.

Tradicija kaže da se na veliki petak domaćica, pre farbanja jaja, prekrsti. Zatim u posudu sa vodom, u kojoj će kuvati i farbati jaja, doda malo osvećene vaskršnje ili bogojavljenske vodice.

U provrelu vodu sa bojom spušta jaje. Nakon par minuta izvadi i premaže nauljenom krpom. Prvo crveno jaje, zvano čuvarkuća, čuva se do narednog Vaskrsa.

Farbanje jaja posebnu radost donosi deci, naročito ako se to radi na starinski način uz „lepljenje“ prvih prolećnih listova biljaka i cvetova i kuvanja u lukovini.

Još jedna od tehnika ukrašavanja jaja koja se zadržala do danas je „šaranje“ jaja voskom pre farbanja. Otopljeni vosak se perom  ili nečim sličnim nanosi na jaje, pa pošto ono ne prima boju, na ljusci ostaju iscrtane bele šare cvetova i ukrasa.

Vaskršnjim šarenim jajima se sem dece raduju i odrasli, naročito kada na red dođe nedeljno nadmetanje u kucanju Vaskršnjim jajima. Praznik tada radost donese u svačiji dom.