Naslovna Društvo COVID-19 Famozna maska protiv famoznog kovida-19

Famozna maska protiv famoznog kovida-19

537
0

U nameri da svaku reč prevedem na srpski da biste bolje razumeli odu pouku o zdravlju, pojam famozan znači čuven slavan, izvrstan o kome se mnogo govori, opštepoznat,  ali čuven po zlu, na zlu glasu i izvikan.

Ilustracija, pexels.com

Tačno prema značenju pojma maske smo stavili na jednu stranu, onu dobru a korona virus drugu – zlu. Masku smo suprotstavili kovidu-19, kao jedan od tri, četiri najmoćnija načina da korona virus pobedimo.

Maska je teška, mučna i nepraktična zaštita. Poput kovida-19 koji onemogućava disanje i maska to čini. U izjavi prim. dr Milana Roganovića, višesatno nošenje maski izazivalo je kod 81% od 158 ispitivanih zdravstvenih radnika glavobolje, a kod oko 91% smanjenje radnih sposobnosti.

Razlog za ove pojave je što kod dugotrajnog nošenja maski smanji se nivo kiseonika u krvi i poveća nivo ugljendioksida.  Кrv se zakiseljava, pa to deluje štetno na rad srca i bubrega, i smanjenje otpornosti organizma koja je od velikog značaja u borbi sa korona virusom.

Sa polaskom u školu maska je stvorila nove probleme u životu i razvoju školske dece. Iz prvih izveštaja vidimo da deca ne shvataju ozbiljno značaj nošenja maski. Igrali su se njima, razmenjivali, takmičili čija je bolja, a verovatno će je i na drugi način iskoristiti.

Ali kada počnu reagovanja na takvo ponašanje i kažnjavanje, deca umesto da budu srećna i ponosna što su učenici, umesto da slobodno trče hodnicima i dvrištem, da se slobodno igraju, viču, smeju se i pevaju i tako idu korak po korak napred  u svome razvoju, maska i zabrane koje dolaze s njom, sputavaće im krila i činiti ih tužnim i nesrećnim.

A kovid-19, po zlu poznat i izvikan, poznat u svetu kao oličenje zla, patnje i smrti, čekaće u zasedi i iskoristiti svaki momenat kada deca ostanu bez zaštite koju im maska pruža da ih  razboli.

U Rajcu, 4. avgusta 2020. godine,

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja