Naslovna Kultura „eXperiment“ Miljana Ristića u Todorčetovom konaku

„eXperiment“ Miljana Ristića u Todorčetovom konaku

315
0

Muzej Krajine i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u petak 9. jula od 20 sati u dvorištu Todorčetovog konaka organizuju promociju knjige, videa i digitalnih radova Miljana Ristića.

Negotinac Miljan Ristić nedavno je publikovao svoju devetu knjigu pod nazivom „eXperiment u kome je sve moguće“ i tako praktično obeležio deceniju postojanja istoimenog autorskog bloga/portala, rođenog krajem 2009. godine.

Umetnost, kultura, društvena pitanja – to su teme kojima se Ristić bavio a u ovu neobičnu antologiju, svojevrsnu umetničku enciklopediju, uvrstio je stotinu tekstova iz pet oblasti, nastalih od jula 2010. do maja 2020. godine. Reč je o esejima i recenzijama odabranih književnih, filmskih, muzičkih i likovnih dela, kao i prevodima sa engleskog onih tekstova koji su na internetu budili njegovu pažnju.

Nova knjiga Miljana Ristića donosi tek deset procenata od ukupnog broja tekstova objavljenih na portalu eXperiment čiji se sadržaj redovno dopunuje novim tekstovima, sa prosečno osam do 15 članaka mesečno.

Naslovna strana knjige i nekoliko digitalnih kolaža unutar nje takođe su Ristićevo autorsko delo i predstavljaju deo vizuelnog izraza eXperimenta.

Inače, već godinu dana, svake nedelje od 17 sati na Undergrand radiju emituje i radio-eXperiment, emisiju (podkast) o društvenim pitanjima, umetnosti i kulturi sa fokusom na muziku.