Naslovna Društvo EU za razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

EU za razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

329
0

Tokom trodnevne posete, od 8. do 10. avgusta gradu Zaječaru i opštinama Negotin, Kladovo i Golubac, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini upoznao se sa rezultatima i aktivnostima projekata EU PRO Plus i „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Kroz ove projekte Evropska unija podstiče lokalni i regionalni razvoj na različitim poljima.

Sastanak sa predstavnicima regionalnih agencija za razvoj

Prvog dana u Zaječaru u kancelariji Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), Bertolini se sastao sa predstavnicima RARIS-a, Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) sa kojima je razgovarao o mogućnosti povećanja intenziteta korišćenja EU fondova u regionalnom razvoju.

Na carskoj palati Feliks Romulijana, arheološkom lokalitetu u Srbiji koji se nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a, Bertolini se sastao se sastao sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i njegovim timom.

Razgovarali su o budućoj saradnji EU i grada Zejačara koja već traje dugi niz godina. Uskoro će, u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam“, početi radovi vredni četiri miliona evra iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije na izgradnji Centra za posetioce i istraživače Feliks Romulijane, koji će značajno doprineti posećenosti i unapređenju ovog lokaliteta.

„Prvi put sam bio na ovako divnom mestu na sastanku i ovo je zapravo jedan pokazatelj aktivnosti i posvećenosti lokalnih vlasti da investiraju i da sprovode aktivnosti. To bi trebalo da bude primer za čitavu Srbiju“, izjavio je Bertolini na Feliks Romulijani.

Bertolini je sa mnogobrojnim gostima prisustvovao predstavi „Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice“, zasnovana na istinitoj priči o popularnom piscu koji je ubijao svoje žrtve, ali je uprkos svemu bio pomilovan. Glavnu ulogu je igrao Džon Malkovič, uz pratnju soprana i Orkestra Bečke Akademije i Vroclavskog baroknog orkestra. Predstava se odigrala se u okviru Zaječarskog kulturnog leta, koje organizuju Narodni muzej „Zaječar“ i Pozorište „Zoran Radmilović“ uz podršku EU i GIZ-a.

Zahvaljujući EU Mokranjčeva kuća će dobiti komunalnu infrastrukturu i digitalnu postavku

Drugog dana, gospodin Bertolini je posetio Negotin, gde je sa predsednikom opštine Vladimirom Veličkovićem razgovarao o razvoju turizma i podršci Evropske unije u obnovi kulturnog nasleđa.

Sastanak je održan u Mokranjčevoj kući, koja će kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, zahvaljujući sredstvima EU dobiti dugo očekivanu komunalnu infrastrukturu i digitalnu postavku.

„Ono što me posebno zanima je kako opštine u ovom regionu, poput Negotina, koja zapravo ima jednu od najvećih teritorija u celoj Srbiji, ima zapravo tako malo ljudi. Ljudi odlaze odavde, a ono što bi smo voleli da vidimo jeste kako mi zajedno kroz međusobnu saradnju možemo da doprinesemo tome da pre svega zadržimo mlade i sve ostale ovde, a onda sa druge strane, da privučemo druge da dođu i žive ovde. Moj savet je da je najvažnije da se investira u ljude“, izjavio je Berotlini nakon sastanka.

Odmah zatim, takođe u Mokranječevoj kući, Bertolini se sastao sa lokalnim turističkim organizacijama Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Majdanpeka, Kladova, Negotina i Zaječara.

Sa njima je razgovarao o aktivnostima na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“, gde su oni glavni lokalni partneri. Osim toga, upoznao se i sa bogatom turističkom ponudom čitavog regiona i najavio da će posetiti svaku od opština.

U Rogljevu sa smedovačkim proizvođacima vina

Najveće ulaganje EU u kulturno nasleđe i unapređenje turističke ponude Opštine Negotin biće u Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice, za unapređenje osnovne infrastrukture u vidu uspostavljanja vodosnabdevanja i elektrifikacija, kao i obnova starih kuća i pivnica koje simbolizuju nekadašnji prosperitet ovog vinarskog regiona opredeljeno je oko četiri miliona evra.

Bertolini je prvo obišao selo Rogljevo i „Dunjin konak“, kuću iz 1936, koja je izgrađena po ugledu na Beli dvor.

Vlasnica Gordana Stanković će kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam dobiti bespovratna sredstva za izgradnju novog krova i sanaciju oštećenih delova kuće. Ovde je Bertolini razgovarao i sa više korisnika bespovratnih sredstava EU fondova za unapređenje turističke ponude.

Nakon Rogljeva, šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije je posetio i Rajačke pivnice. Obišavši nekoliko pivnica (vinskih podruma) upoznao se sa lokalnim proizvođačima vina koji su već dobili finansijsku podršku EU kako bi unapredili svoje turističke kapacitete.

Jedan od njih je i Željko Perić, šesta generacija u porodici koja se bavi proizvodnjom autohtonih sorti vina.

Kula Fetislama

Na kraju drugog dana posete, Bertolini je posetio Fetislam, tvrđavu u Kladovu. Rekonstrukciju Fetislama takođe podržava Evropska unije kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, a završetak radova se očekuje krajem septembra. Posle tvrđave u Baču i Golubačkog grada, Fetislam je sledeći na dunavskom toku koji će biti obnovljen upravo uz EU sredstva.

„Ovaj region zaista ima mnogo lepota koje može da ponudi, ima građevine iz starog Rima, ima divnu prirodu, reke, imate ovde vrata prema Evropskoj uniji, ovo je zaista jedna fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj. I zaista se nadam da će neko u budućoj Vladi obratiti više pažnje na opštine, jer one mogu biti nosioci budućeg razvoja u ovom delu Srbije. Moja poruka za lokalne i republičke vlasti je – investirajte u ljude, investirajte u mlade ljude i još jednom, investirajte u ljude“, izjavio je Bertolini u toku posete radova na Fetislamu.

Porodica Pejović

Poslednjeg dana, predstavnik EU Delegacije u Srbiji obišao je porodicu Pejović u selu Novi Sip kod Kladova, koja je kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dobila bespovratna sredstva za sređivanje apartmana, uključujući solarne panele i bicikle.

„Apartman je otvoren 2021, a sve to zahvaljujući Evropskoj uniji i GIZ-u, na sredstvima koje smo konkurisali za grant koji je bio raspisan“, izjavio je Uroš Pejović, vlasnik apartmana.

Jovan Kocmanović

Bertolini je posetu završio obilaskom srednjevekovne Golubačke tvrđave, jednim od simbola srpskog turizma. U vožnji brodićem „Peristeron“, dobijen zahvaljujući grantu iz projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, Bertolini se upoznao sa istorijom i lokalnim legendama Golupca koju priča vlasnik broda i istoričar Jovan Kocmanović.

„Rekli su nam da se ne zna ko je izgradio tvrđavu, da li Ugari, Turci, Srbi ili Avari. Ono što je sigurno je to ko je doprineo njenoj rekonstrukciji, a to su građani Evropske unije“, rekao je Bertolini na brodiću Peristeron.

Koliki je značaj grant programa EU, objasnio je upravo Jovan Kocmanović, koji živi od turističkih tura brodićem, a od skora je otvorio i apartmane, takođe sa imenom Peristeron.

„Nama ovaj brodić znači posao. Mi svakodnevno realizujemo ture, na kojima upoznajemo turiste sa identitetom Golupca, a isto tako zarađujemo novac pomoć kojeg zarađujemo i razvijamo se“, rekao je Kocmanović.