Naslovna Društvo EU Resurs centar: Mentorska i finansijska podrška organizacijama i neformalnim grupama

EU Resurs centar: Mentorska i finansijska podrška organizacijama i neformalnim grupama

119
0

Predstavnici Beogradske otvorene škole, uz podršku Delegacije Evropske unije, razgovarali su sa predstavnicima civilnog društva u Boru i upoznali ih sa projektom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC).

Nedavno predstavljeni projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“, koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima , predstavlja četvorogodišnju inicijativu koja će omogućiti umrežavanje organizacija, jačanje njihovih kapaciteta i kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo, medije i neformalne grupe.

Većina građana Srbije teži društvu koje je zasnovano na evropskim vrednostima i dobro prepoznaje da se te vrednosti tiču mogućnosti slobodnog kretanja i putovanja, zapošljavanja i školovanja za mlade ljude.

EURC, kao mesto okupljanja civilnog društva, biće ujedno i mesto informisanja građana o ovim vrednostima. Među njima se ističe i slobodna razmena mišljenja, i zato su aktivnosti projekta započele nizom sastanaka sa predstavnicima civilnog društva – „EU Resurs centar info danima“. Nedavni skup u Boru, prisutne je upoznao sa projektom, njegovim ciljevima i načinima na koje će civilno društvo biti podržano u procesu reformisanja društva po ugledu na Evropsku uniju.

„Projektom će biti obuhvaćene sve teme važne za proces pristupanja Evropskoj Uniji. Transport, urbani razvoj, poljoprivreda, zaštita potrošača, ruralni razvoj – samo su neke od njih. U pitanju su oblasti koje do sada nisu bile visoko postavljene na agendi, ali koje su veoma značajne za dalji napredak“, rekla je Bojana Džulović, menadžerka projekta EURC za civilno društvo u Srbiji.

“EU Resurs centar za civilno društvu u Srbiji”, inače, okuplja i podržava civilno društvo i neformalne grupe građana uključene u proces približavanja Srbije Evropskoj uniji. Okuplja više od 500 organizacija u sklopu regionalnih i ekspertskih resurs centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Boru i Jagodini.

Rad EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji podržava Evropska unija koja je do sada uložila više od 60 miliona evra za podršku razvoju civilnog društva u Srbiji.

„Sigurne staze kao ekspertski deo EU Resurs centra pružiće svoju stručnu, savetodavnu i mentorsku podršku civilnom društvu u oblasti transportnih politika i urbane mobilnosti na teritoriji cele Srbije. Naš cilj je da gradovi u Srbiji postanu bezbedni, pristupačni i saobraćajno i urbanistički uređeni. Ako ste udruženje ili neformalna grupa i imate ideju ili plan kako da unapredite bezbednosti saobraćaja i urbanu mobilnost u svojoj lokalnoj zajednici budite slobodni da nam se javite. Fokus našeg udruženja je primena humanog inženjeringa i oblikovanje saobraćajnog i urbanističkog prostora po meri dece, pešaka, biciklista i osoba sa invaliditetom“, izjavio je Igor Velić iz Udruženja “Sigurne staze”, jedne od regionalnih partnera projekta.

Na sastanku u Boru istaknuto je i da počinje dodela prvih grantova u okviru projekta. Tokom četiri godine trajanja, projekat će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa i omogućiti im da doprinesu sprovođenju i praćenju reformi u procesu pridruživanja Srbije EU.

Podrška civilnom društvu podrazumevaće ne samo program finansijske podrške, već i program jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva.