Naslovna Ekonomija EU PRO predstavlja četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u Zaječaru

EU PRO predstavlja četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u Zaječaru

219
0

Razvojni program EU PRO održaće danas u Zaječaru informativnu sesiju za predstavnike lokalnih samouprava te i opština Negotin, Bor, Kladovo, Majdanpek, Boljevac, Knjaževac i Sokobanja.

Cilj ove informativne sesije je da se predstavnici lokalnih samouprava iz Borskog i Zaječarskog okruga upoznaju sa načinom prijavljivanja na četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava za koje je Evropska unija (EU) izdvojila ukupno deset miliona evra, kao i sa kriterijumima za izbor projekata.

Pravo učešća na pozivima ima 99 gradova i opština, među kojima i Negotin i ostalih sedam opština Borskog i Zaječarskog okruga, uključenih u realizaciju programa EU PRO koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture, koji je otvoren do 29. juna, Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kako bi se unapredio kvalitet života stanovništva.

Poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra,  biće otvoren u periodu od 24 meseca, a prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun.

Lokalne samouprave na ovaj poziv mogu da konkurišu projektima koji se odnose na opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova, ili turističkih destinacija sa ciljem da se privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

Za poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija, prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun, a sam poziv će biti otvoren godinu dana.

Putem javnog poziva za izradu planske dokumentacije, vrednosti 750.000 evra, koji je otvoren do 11. juna, biće podržani projekti izrade planova detaljne regulacije koji obuhvataju područja koja imaju potencijal da generišu ekonomsku aktivnost.