Naslovna Ekonomija EU objavila javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u Srbiji:...

EU objavila javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u Srbiji: Na spisku i opština Negotin

427
0

Novim programom Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO, sa 4,5 miliona evra, biće podržani projekti preduzetnika, malih i mikro preduzeća u 99 lokalnih samouprava, među kojima je i opština Negotin.

Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU, foto: Podrška Evropske unije razvoju opština – EU PRO

Javni poziv koji je objavio EU PRO za podršku mikro i malim preduzećima otvoren je do 6. jula, a pravo učešća imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća registrovana u  99 opština i gradova uključenih u program koja se bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Među tih 99 lokalnih samouprava su i opštine Negotin, Kladovo, Bor i Majdanpek, kao i opštine Zaječarskog okruga: Zaječar, Boljevac, Knjaževac i Sokobanja.

Četiri i po miliona evra za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u 99 opština, pa i u Negotinu, foto: EU PRO

Ovaj program je predstavljen u Aranđelovcu, a prezentaciji su prisustvovali predstavnici 99 lokalnih samouprava, kao i predstavnici zemalja EU, među njima i ambasadori Mađarske, Poljske, Austrije, Belgije, Hrvatske, Kipra, Nemačke, Slovačke, Rumunije, Italije u Srbiji.

„Mikro i mala preduzeća su osnova evropske i srpske ekonomije, imaju vodeću ulogu u otvaranju novih radnih mesta i ostvarivanju privrednog rasta, i poziv koji smo danas objavili vredan 4,5 miliona evra namenjen je upravo njima kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama“, rekao je ambasador Sem Fabrici, šef  Delegacije EU.

Novi program EU za lokalni razvoj predstavljen je u Aranđelovcu, foto: EU PRO

Program, inače, obuhvata 99 lokalnih samouprava, od 174 koliko ih je u Srbiji. On predviđa ulaganje u infrastrukturu sa ciljem da se doprinese unapređenju ukupnog poslovnog okruženja i konkurentnosti lokalne privrede. Kako je istakao Grem Tindal, menadžer programa EU PRO, kroz realizaciju projekata i lokalne samouprave će imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori.

„Očekujem da i vi kao predstavnici opština radite na pripremi dobrih projekata, ali da i promovišete i podižete vidljivost u vašim lokalnim samouprava koliko smo zaista novca dobili od EU. Lokalni ekonomski razvoj znači i pomoć za osnivanje malih i srednjih preduzeća, kao i podršku već osnovanim kroz nabavku opreme“, navela je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.