Naslovna Društvo EU obezbedila 27 vozila za gašenje šumskih požara: Donacija i Upravama u...

EU obezbedila 27 vozila za gašenje šumskih požara: Donacija i Upravama u Boru i Zaječaru

528
0

Mateja Norčič Štamcar, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji i Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, uručile su danas 27 vozila za gašenje šumskih požara Milisavu Miličkoviću, državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije.

Kako bi svi regioni Srbije bili adekvatno opremljeni za borbu sa šumskim požarima, očuvanje ljudskih života, imovine, kao i šumskih ekosistema, u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi UNDP, uručeno je 27 vozila za gašenje šumskih požara, vrednih preko milion evra.

Vozila su namenjena svim upravama i odeljenjima Sektora za vanredne situacije (SVS) Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su i Uprave u Boru i Zaječaru.

Zahvaljujući ovim vozilima, oko 3300 pripadnika i pripadnica vatrogasno-spasilačkih jedinica širom Srbije biće bezbedniji i efikasniji prilikom gašenja šumskih požara.

„Veoma mi je drago što vidim da je ovih 27 najsavremenijih vozila sada na raspolaganju Ministarstvu unutrašnjih poslova za borbu protiv šumskih požara čim se oni dese, u teško dostupnim oblastima, u svakom uglu Srbije. EU je tu za ljude u Srbiji, u svakoj teškoj situaciji koja se može dogoditi“, izjavila je Mateja Norčič Štamcar, otpravnica poslova Delegacije EU u Srbiji.

Cilj projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“ je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje.

„Ekstremne vremenske prilike koje mogu da izazovu šumske požare, kao što su vrućine i periodi suše, sve su češće zbog klimatskih promena. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od svih šuma koje su od 2002. godine uništene u zemlji, 40% je stradalo u šumskim požarima“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Donirana vozila kreću se znatno brže od standardnih vatrogasnih kamiona  i mogu  efikasno da lokalizuju požar i na teško pristupačnim terenima.

Ovo je presudno za hitno reagovanje odmah po izbijanju požara, kao i za zaštitu ljudi koji žive u udaljenim područjima. Da bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa malom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard).

Svečanoj primopredaji vatrogasnih vozila prisustvovale su i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i Sandra Nedeljković, v.d. zamenika direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.