Naslovna Društvo Etno grupi “Grivna” Jesenke Jovetić zlato u Republici Srpskoj

Etno grupi “Grivna” Jesenke Jovetić zlato u Republici Srpskoj

491
0

Na jubilarnim 20. „Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini koje je ove godine okupilo 60 horova i ansambala iz regiona, Etno grupa „Grivna“ iz Kladova koju vodi Negotinka Jesenka Jovetić osvojila je zlatnu medalju.

Etno grupa „Grivna“ Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“, Kladovo

Etno grupa “Grivna” Muzičke škole “Konstantin Babić” iz Kladova osvojila je zlatnu medalju u kategoriji folklora sa 98 poena. Ispred njih se našla “Kolevka” iz Stare Pazove čiji je nastup žiri ocenio sa maksimalnih 100 poena.

“Vrlo smo ponosni na postignuti uspeh u Bijeljini s obzirom da smo se takmičili u zaista jakoj konkurenciji sačinjenoj od ansambala iz raznih gradova širom Srbije, kao i iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, a  koje su predvodili renomirani etnomuzikolozi. Kao najmlađi ansambl prijavili smo se zaista bez nekih velikih očekivanja, ali željni pevanja, nastupa i takmičenja,  za koja smo nažalost, tokom protekle školske godine bili uskraćeni. Situacija prouzrokovana Kovidom 19 definitivno ostavila je veliki trag na rad i funkcionisanje muzičkih i škola uopšte”, kaže Jesenka Jovetić, nastavnica solfeđa i umetnički rukovodilac “Grivne”.

Najmlađa etno grupa u zemlji, formirana 2019, broji deset članova uzrasta od 10 do 14 godina. U svom repertoaru neguje izvorne pesme iz svih krajeva Srbije, ali i različite tehnike i načine pevanja.

“Deci je posebno izazovno i interesantno kada učimo neku novu tehniku pevanja koja je npr karakteristična za određeni kraj Srbije, pa samim tim pomeramo granice naših mogućnosti i stvaramo prostor za nadograđivanje znanja i  stalno usavršavanje. Mi željno iščekujemo neke nove nastupe,  koncerte i takmičenja i  da svojom pesmom prenesemo delić lepota koju srpska izvorna tradicija čuva” ističe Jesenka.

Pobednici VEF-a 2019. u kategoriji obrada, Etno grupa „Grivna“

Od osnivanja “Grivna” rado nastupa na gotovo svim važnim kulturnim dešavanjima u opštini Kladovo, Negotinu, Beogradu i Rumuniji.

Najmlađi etno ansambl osvojio je na Vokalnom etno festivalu u Negotinu prvo mesto u kategoriji obrade i plaketu festivala. Članica grupe Ivana Boldorac osvojila je specijalno priznanje za interpretaciju, a rukovodilac grupe Jesenka Jovetić, specijalno priznanje  kao najbolji  muzički  pedagog za očuvanje i obradu tradicionalnih pesama.

Ovim nagradama pridodali su i sada osvojijenu zlatnu medalju sa festivala u Republici Srpskoj.

“Za mene lično ova nagrada predstavlja veliki podstrek i motiv za dalji rad. Zaista puno znači kada na jednom tako renomiranom takmičenju  sa dugogodišnjom tradicijom budete nagrađeni prvim mestom. Veliki sam zaljubljenik u narodnu umetnost, volim tradicionalnu muziku i zaista se trudim da tu ljubav prenesem i na mlađe generacije. Moderno doba donelo je neke nove muzičke žanrove i stilove pevanja, te nekako nema puno prilika da se mladi upoznaju sa narodnim pesmama koje tako bogato oslikavaju jedno doba i način življenja naših predaka. Poznavati svoju tradiciju znači poznavati  svoju istoriju, svoj jezik, svoje običaje i svoju kulturu, a pre svega poznavati sebe”, ističe Jesenka Jovetić.