Naslovna Društvo Eliksir Fondacija: Put do uspeha počinje znanjem

Eliksir Fondacija: Put do uspeha počinje znanjem

1251
0

Sa uverenjem da je znanje temelj uspeha celog društva, Eliksir Fondacija okupila je u okviru inicijative “Moj put do uspeha” đake prvake, njihove roditelje i prosvetne radnike za koje je obezbedila besplatne udžbenike.

Kako bi podržala decu, mlade i njihovo obrazovanje, Eliksir Fondacija je darivala svim učenicima prvog razreda osnovnih škola opštine Negotin komplete udžbenika.

Na gradskom trgu se, tim povodom, skupilo svih 188 prvaka, ali i njihovi roditelji, bake i deke, učiteljice koje će u školama opštini Negotin obrazovati novu generaciju, direktore škola, prosvetne radnike, a sve ih je “Dobrodošlicom” Toda Nikoletića, pozdravila Iris Kostić, učenica četvrtog razreda OŠ “Vuk Karadžić”.

Margareta Musić, direktorka Eliksir Fondacije

 “Zajednička misija – stvaranje što boljih uslova u obrazovanju, podrška deci i porodici, kao i afirmacija  poziva prosvetnih radnika, okupila nas je na istom zadatku. Verujući u moć znanja i važnost koju  obrazovanje ima u kreiranju društvenih vrednosti i njihovoj afirmaciji, Eliksir Fondacija podržava i  podstiče sve inicijative i projekte koje doprinose ostvarenju ovih zajedničkih ciljeva. Radost susret sa  negotinskim mališanima, koji su ovih dana prvi put seli u školske klupe, dala nam je novu snagu i  potvrđuje da je podrška obrazovanju dece i mladih ulaganje u dugoročni razvoj i napredak celog  društva”, kaže Margareta Musić, direktorka Eliksir Fondacije.

U školske klupe u negotinskim ali i matičnim osnovnim školama u Jabukovcu, Kobišnici, Štubiku, Prahovu, Urovici, Dušanovcu, kao i u područnim školama u Sikolu, Srbovu, Radujevcu, Jasenici, Karbulovu, Malajnici, Vidrovcu i reonskoj školi Turija u Plavni 1. septembra sela je nova generacija učenika, koja će sticati neophodna znanja i veštine iz brojnih predmeta.

Marko Kostić, dir. OŠ „Branko Radičević“

“Obraćam vam se u ime svih direktora osnovnih škola sa željom da istaknem značaj ovog trenutka za našu opštinu i izrazim nadu da će ovakvih događaja biti što više u godinama pred nama, da će učenici, ne samo prvog razreda, već i svi ostali, dobijati besplatne udžbenike, da će se nova radna mesta otvarati, da će naš grad, postati mesto mogućnosti, gde će se ljudi vraćati, ne samo u vreme praznika, nego sa namerom da ovde i ostanu i da nikada niko više neće poželeti da ga napusti. Neizmeran je značaj kompanije “Eliksir” za našu opštinu. U svom poslovanju, nikada nisu slepo jurili za profitom, već su uvek i pre svega mislili na budućnost, ulagali u obrazovanje, svesni da su obrazovno-vaspitne ustanove jedini bedem što štiti našu omladinu od otrova koji dopire sa ekrana”, rekao je Marko Kostić, direktor OŠ „Branko Radičević“.

Na centralnoj bini na Trgu Stevana Mokranjca nastupili su sinoć učenici osnovnih škola “Vera Radosavljević” , “Vuk Karadžić”, “Branko Radičević”, “Pavle Ilić Veljko” iz Prahova, kao i Hana Kovač (violončelo) i Dušan Mitrović (harmonika), učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac” i mališani iz starije vaspitne grupe Predškolske ustanove “Pčelica” koji su probranim dečjim pesmama, ali i sjajnim koreografijama i ritmičkim igrama oduševili publiku.

“U ime roditelja čija deca polaze u prvi razred, želim da se zahvalim Eliksir fondaciji na čelu sa upraviteljkom Margaretom Musić, koja je prepoznala potrebu ulaganja u, nepravedno zapostavljenu, oblast obrazovanja. Realizujući projekat “Moj put do uspeha”, podelom udžbenika, ne samo što ćete značajno uticati na uštedu kućnog budžeta mnogih roditelja prvaka, već ćete svojim primerom podstaći i druge činioce u društveno-političkom životu naše zemlje da daju snažan doprinos kvalitetnijem obrazovanju budućih generacija”, rekao je Predrag Dinkić.

Veliki broj okupljenih Negotinaca pozdravile su i Vanja Ristić i Natalija Dinkić, učenice prvog razreda koje su poručile da su ponosne što su đaci prvaci i da već znaju puno pesmica, kao i da će sigurno biti dobri đaci.

Milan Popović, naučni komunikator

Gost programa “Eliksir za znanje” bio je i Milan Popović, naučni komunikator koji je zajedno sa svojim asistentima, učenicima Negotinske gimnazije, hemičarima profesorke Olivere Negojicić Zlatković zaronio u čudesan svet nauke eksprerimentima koji su ga i samog kvalifikovali za zvanje istinskog naučnog mađioničara.

“U radu sa decom najteže je verovatno to biti im zanimljiv i predstaviti im one naučne istine koje bismo im predstavili na dopadljiv način tako da se oni bave naukom i da se bave naukom. Tu sam da se sa njima malo igram, da im pokažem da je nauka, u ovom slučaju hemija, jako zanimljiva”, rekao nam je Milan Popović.

Zanimljiva hemija Milana Popovića sa asistentima, učenicima Negotinske gimnazije

Eliksir Fondacija je u okviru inicijative “Moj put do uspeha” besplatne udžbenike obezbedila za sve đake prvake na teritoriji opštine Negotin sa željom da im budu korisni na njihovom putu znanja, nastavljajući saradnju sa ovdašnjim školama u kojima su već realizovali brojne akcije kontinuiranog obezbeđenja boljih uslova za školovanje dece i mladih.

 “Ovom podrškom ostajemo verni ostvarenju svoje vizije da „stvaramo nasleđe kroz održivi razvoj, na dobrobit zajednice“. Želimo da uzori ovoj deci budu oni koji su svojim znanjem osvetlili i nadmašili svoje doba, jer kao što je električnom energijom osvetlio Negotin, tako je svojim blistavim umom osvetlio svoju i potonje generacije Negotinac Đorđe Stanojević, jer je ovo i grad muzike i grad fizike i grad hemije – grad nauke, zahvaljujući mnogima koji su u prethodnim i današnjim generacijama proneli slavu i ime ovog grada na mapi naše zemlje i u celom svetu. Budite radoznali, postavljajte pitanja, pomerajte granice i učite, to je, i kad je najduži, uvek najbolji i najsigurniji put do uspeha”, poručila je u svom obraćanju prvacima i njihovim roditeljima i učiteljima Margareta Musić, direktorka Eliksir Fondacije.