Naslovna Društvo Ekološko udruženje „Badem“ realizuje projekat „Vratna za sva vremena“

Ekološko udruženje „Badem“ realizuje projekat „Vratna za sva vremena“

420
0

Ekološko udruženje „Badem“ iz Negotina, u okviru projekta „Vratna za sva vremena“ organizuje jednodnevni izlet do spomenika prirode, Prerasti u kanjonu Vratna u subotu 19. septembra za sve zainteresovane ljubitelje i čuvare prirode. Prevoz je besplatan, a polazak je planiran u 9 časova ispred Pedagoške akademije.

Projekat “Vratna za sva vremena” realizuje Ekološko udruženje „Badem“, a sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije u okviru podrške projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2020.

„Rezultat konkursa je bio jako povoljan za naše udruženje jer smo bili na 28. mestu na rang listi i za projekat dobili 427.000 dinara. Posebno smo zadovoljni što je ministarstvo prepoznalo ciljeve našeg projekta da upoznamo širu, kao i stručnu javnost sa vrednostima Kanjona Vratne, da stvorimo naviku našoj deci da upoznaju svoju okolinu i naučimo ih kako da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru. Cilj našeg projekta je i povećanje svesti građana da se čuva životna sredina, uspostavljanje nacionalne ekološke mreže, obezbeđivanje zaštite i održivo korišćenje geološke raznovrsnosti i širenje svesti o geonasleđu Srbije“, kaže Danilo Petrović, profesor biologije i magistar zaštite životne sredine, autor projekta „Vratna za sva vremena“.

Partneri u realizaciji projekta „Vratna za sva vremena“ su: JP „Srbija šume“, OŠ „Vuk Karadžić“, Muzej Krajine, a medijski sponzori Televizija „Istok“ i NG Portal.

Osim jednodnevog izleta do Vratne za ljubitelje i čuvare prirode, koji će biti realizovan u subotu 19. septembra, projektom su predviđene i radionice sa učenicima OŠ „Vuk Karadžić“ sa temama iz oblasti uticaja čoveka na životnu sredinu, reciklaže, a predviđen je i obilazak bukovske šume, koja je zaštićeno prirodno dobro.

U okviru projekta predstavnik JP „Srbija šume“ prezentovaće temu o zaštićenim područjima istočne Srbije. Ekološko udruženje „Badem“ će tokom trajanja projekta snimiti  video materijal za film „Vratna“, a na kraju će široj javnosti u Muzeju Krajine biti prezentovani svi radovi nastali tokom realizacije projekta „Vratna za sva vremena“.

 „Spomenik prirode „Prerasti u kanjonu Vratne“ predstavlja jedinstveni oblik podzemne i površinske kraške morfologije nastao lokalnim poniranjem rečnog toka i urušavanjem delova tavanice tunelske pećine. Klisura Vratne je prirodna botanička bašta jer se odlikuje bogatom florom i vegetacijom. Osobenosti vaskularne flore Vratne ogledaju se ne samo u bogatstvu vrsta, već i u njihovom sastavu kao i u starosti. U ovom pribežištu nalaze se i biljke koje su preživele ledeno doba“, kaže mr Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“.

fotografije: Danilo Petrović