Naslovna Društvo Ekološko udruženje “Badem” organizovalo šetnju Bukovskom šumom

Ekološko udruženje “Badem” organizovalo šetnju Bukovskom šumom

605
0

U okviru projekta „Vratna za sva vremena“ koji realizuje Ekološko udruženje „Badem“, a finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, održana je radionica „Šuma jača imunitet i pozitivno utiče na razvoj dece“.

Bukovska šuma, zaštićeno prirodno dobro bila je pravo mesto za realizaciju nove radionice u okviru projekta “Vratna za sva vremena” Ekološkog udruženja “Badem” iz Negotina.

Ovo jedinstveno mesto u okviru koje se javlja i mezijska bukva, na najnižoj nadmorskoj visini na Balkanskom poluostrvu, od 40 do 70 metara, sa pravom nosi epitet pluća Negotina.

U šetnji prelepom šumom krenuli su i deca i roditelji učeći jedne druge zašto je neophodno da se sačuva iskonska lepota ovakvih predela.

“Iako su ove šume nadomak Negotina, na samo nekoliko kilometara, mnogi su sada prvi put imali priliku da ih vide. Premda je većina nas svesna svih dobrobiti šetnje kroz šumu, ljudi se veoma slabo odazivaju ovakvim sadržajima, kojih gotovo da i nema. Iz tog razloga je ovo bila posebna prilika, profesora Danila Petrovića, velikog entuzijaste i ljubitelja prirode, da dočara i da budućim generacijama ukaže na značaj u očuvanju prirode i prirodnih dobra, promoviše značaj života sa prirodom i boravkom u prirodi”, impresije su Elizabete Blagojević Ilić, jedne od učesnika subotnje radionice.

Zdrav način života, uživanje u pešačenju, boravku u prirodi i u druženju obeležili su ovu akciju na stazi koja je od početne tačke kod Pedagoške akademije, pa šetalištem do ekološke stanice, a potom šumom bujne vegetacije vodila do Manastira Bukovo, svetinje s kraja 13. veka.

“Šume emituju u svoju sredinu antimikrobne materije koje se nazivaju fitoncidi, koje deluju na gljivice i bakterije. Udisanjem ovih materija jača se imunitet kod dece i odraslih osoba. Ove materije stimulišu i rad nadbubrežnih žlezda koje regulišu metabolizam tako da je boravak u šumi višestruko koristan”, kaže profesor biologije i magistar zaštite životne sredine, Danilo Petrović, autor projekta “Vratna za sva vremena”.

Osim o blagodetima koje boravak u prirodi nesumnjivo pruža, učesnici ove male prirodnjačke ekspedicije imali su priliku da o istoriji Manastira Bukovo saznaju koji detalj više od Dušana Mićićelovića.

Oni stariji su ovu šetnju iskoristili da poboljšaju svoj odnos sa decom, a najmlađi da razviju nova prijateljstva.

“Moj cilj je bio da decu odvojim od virtuelnog sveta u kome žive i da ih privolim prirodi i zdravom životu. Uz inicijativu Ekološkog društva “Badem” smo to i uspeli. Svi smo disali punim plućima, smejali se, družili se i ponešto i naučili. Profesor Danilo je kroz jednu interesantnu priču, opisao karakteristike i zanimljivosti Bukovske šume i okruženja. Posetili smo i Manastir Bukovo i o njemu čuli par reci. Definitivno dan drugačiji od drugih, a radost i zadovoljstvo koje smo na kraju osetili se teško može opisati rećima. Najveće zadovoljstvo je što moja deca žele da se ta avantura ponovi”, kaže nam Marina Nikolić Milojević.

Ova radionica bila je tek deo aktivnosti predviđenih projektom “Vratna za sva vremena”, u okviru kojeg je nedavno organizovan i obilazak spomenika prirode u kanjonu reke Vratna.

“Šetnja uzbrdo stazom kroz cerovu i kitnjakovu šumu do Suve kapije, pruža posebne draži, uživanja, meditacije u pejzažima i vidikovcima. Šetnja šumom je terapija za svaki organizam, posebno u današnjem vremenu kada vlada velika pošast, virusi i druga oboljenja, i kada treba promovisati šetnju prirodom iz zdravstvenih razloga. Кiseonik koji se ovde udiše ima veliki uticaj na jačanje imuniteta, mentalnog zdravlja i prevenciji mnogih oboljenja”, dodaje Elizabeta Blagojević Ilić.

Projekat “Vratna za sva vremena”, inače, realizuje Ekološko udruženje „Badem“, a sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije u okviru podrške projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2020.

Fotografije: Ekološko društvo „Badem“, Marina Nikolić Milojević