Naslovna Društvo Ekološki protest i blokada saobraćajnice u subotu i u Negotinu

Ekološki protest i blokada saobraćajnice u subotu i u Negotinu

3870
0

U subotu 4. decembra u preko 60 gradova u Srbiji biće održani ekološki protesti i blokade saobraćajnica. Negotincima poziv upućen sa društvenih mreža.

Okupljanje građana, navodi se u pozivu na društvenim mrežama, zakazano je za 13 sati i 45 minuta na raskrsnici kod Doma za decu i omladinu “Stanko Paunović”.

Prvi ekološki protest u Negotinu, a drugi u Srbiji u kojima će od 14 časova biti organizovane blokade puteva na više od 60 punktova širom Srbije, sa zahtevima da se ne dozvoli iskopavanje litijuma u Srbiji i aktivnosti Rio Tinta, kao i da se povuku zakoni o eksproprijaciji i referendumu.

U pozivima na proteste nisu navedeni detalji, niti organizator, ali se jasno navodi građanima da su protesti mirni, bez stranačkih obeležja, usmereni protiv ugrožavanja životne sredine, promene zakona te je građanima poručeno da ne nasedaju na eventualne provokacije, ukoliko ih bude.

Osim u Negotinu, u našem neposrednom okruženju, ekološki protesti najavljeni su i u Boru, Zaječaru, Boljevcu, Kladovu…

„Ekološki ustanak“ podsetio je građane u Srbiji da zaustavna traka mora biti slobodna za prolaz vozila hitne službe, a Marko Oljača, jedan od organizatora protesta u Srbiji najavio je da će učesnici protesta širom zemlje imati na raspolaganju i broj za pravnu pomoć koje je do sada ponudilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije.