Naslovna Društvo Ekološka akcija učenika Negotinske gimnazije i Tehničke škole

Ekološka akcija učenika Negotinske gimnazije i Tehničke škole

751
0

Učenici Negotinske gimnazije i Tehničke škole organizovali su danas ekološku akciju čišćenja Park šume „Cvećara“, omiljenom mestu mladih.

Akciju čišćenja Park šume „Cvećara“ pokrenuo je Učenički parlament Negotinske gimnazije, a poziv da učestvuju u njoj prihvatili su i đaci ovdašnje Tehničke škole.

Njih 70 danas su ovo omiljeno mesto mladih, uz svesrdnu pomoć radnika JKP „Badnjevo“, očistili, a prikupljeno smeće je transportovano na gradsku deponiju.

Janko Mihajlović, inicijator ekološke akcije

„Mi smo prvenstveno u saradnji sa Petom  beogradskom gimnazijom došli na ideju da organizujemo nešto ovog  tipa. Oni su još prošle godine organizovali eko akciju a mi smo se priključili kao prva škola van Beograda koja je to učinila. Ideja je da mladi više uče o ekologiji i koliko je to bitno, i ovo je jedna od stvari u primeni, gde ne samo u školi kroz teoriju, već i u praksi primene neke od stvari. Mladi su, zapravo, svesni nekih problema i dosta nas se uključilo“, kaže Janko Mihajlović, učenik drugog razreda Negotinske gimnazije, inicijator ove akcije.

Park šuma „Cvećara“ u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branko Radičević”  osim igrališta za najmlađe ima i skejt i trim staze, ali i sportske terene o kojima poslednjih godina brine grupa rekreativaca i sportista, koji su i organizatori turnira u malom fudbalu.

U ovom parku okupljaju se mladi svih generacija, pa je i ovu ekološku akciju, ističu đaci, inicirala upravo činjenica, da mladi i prljaju ovaj prostor.

“U Dečjoj nedelji sami učenici su izrazili želju da osmisle i da se uključe u jednu ovakvu akciju što zaista i daje pravo svetlo onome o čemu mladi danas treba da razmišljaju jer smo negde zapostavili prirodu. Čini mi se da je to negde ispušteno kroz obrazovni sistem da više i nema predmeta osim kroz ekologiju i biologiju da se negde učenici i aktivno bave takvim stvarima da jednom mesečno odu u prirodu, da se zasadi neko drvo, jedino se uči iz knjiga. Mislim da je ovo pravi primer kako bi mladi ljudi osvestili i one najmlađe a i onestarije od njih da zaista treba da čuvamo okolinu i da vodimo računa jer smo deo prirode i bez nje ne bismo opstali”, kaže  Ljiljana Đaković, pedagog Tehničke škole i savetnik sistemske porodične terapije.

Marko Marković (u sredini)

Srednjoškolci smatraju da ovakvih akcija mora da bude više i da je važno da se u njih uključi i šira zajednica.

„U ovoj akciji smo očistili prostor u kome svakodnevno provodimo vreme, zato što je bitno da bude čisto jer ima jako veliki faktor na naše zdravlje. Prihvatili bismo da se u ovakve akcije uključujemo ako treba i dvaput mesečno samo da bismo imali čistiju i zdraviju okolinu”, kaže Marko Marković, učenik prvog razreda Tehničke škole.

Inicijativu đaka na prošlonedeljnom prijemu u lokalnoj samoupravi u okviru Dečje nedelje, podržao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine, koji je danas obišao učesnike ove ekološke akcije.

„Drago mi je što su naši srednjoškolci voljni da organizuju još ovakvih akcija i mi ćemo ih sigurno podržati u tome, kao i njihov predlog da u zimskom periodu edukuju mlađe, mislim na osnovce i predškolce. Smatramo da je ovo preko potrebno  i  da se svest mladih budi, a ujedno apelujem i na starije sugrađane da zajedno naš grad i okruženje učinimo čistijim. Svest o javnoj svojini i čuvanju javnog dobra je prioritet  i na nju se može uticati upravo na ovakav način. Mi možemo organizovati mnogo edukacija mladih ali kroz njihovu inicijativu  i delovanje možemo sigurno  dopreti  do svesti većeg broja mladih ljudi, a kroz medijsku podršku i do naših starijih sugrađana“ , rekao je  Veličković.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.