Naslovna Društvo Efekti akcije preventivnih pregleda: Pregledana 192 pacijenta

Efekti akcije preventivnih pregleda: Pregledana 192 pacijenta

222
0

Novom pozivu Ministarstva zdravlja odazvala su se 192 pacijenta u Negotinu, od kojih njih petoro nisu imali zdravstveno osiguranje. Na dalju dijagnostiku upućeno njih tridesetak.

Lekari Zdravstvenog centra u Negotinu pregledali su 192 pacijenta na preventivnim lekarskim pregledima koji su, ovoga puta, obuhvatali ultrazvuk adbodena, kardiološko-internističke preglede i analize tumorskih markera.

Ultrazvuk abdomena uradilo je 138 pacijenata, od kojih je devet sa patološkim nalazom, tumoroznim promenama bubrega, nadbubrežnih žlezdi, kao i suspektnih metastatskih promena na jetri. Oni su dobili uput za hitan skener abdomena  u Opštoj bolnici u Boru, koji će biti urađen narednih dana. Kod dvadesetak pacijenata dijagnostikovana je masna (steatozna) jetra, ali i kalkuloze bubrega i žučne kese.

Tumorske markere je uradilo 155 pacijenata, od kojih je kod 22 nađen patološki nalaz nekog od markera (CEA – 9, Ca 19-9 kod sedam pacijenata, Ca 15-3 kod četiri i Ca125 kod dve pacijentkinje). Njima su zakazani pregledi radi upućivanja na dalju dijagnostiku.

Kardiološke preglede, koji su obuhvatali merenje krvnog pritiska i EKG je uradilo 150 pacijenata, a kod 12 je uočen povišen krvni pritisak. Nekima je prvi put prepisana antihipertenzivna terapija, a nekima je korigovana dosadašnja terapija.

Kod troje pacijenata zbog promena na EKG-u određena je terapija i upućeni su na dalju dijagnostiku – ultrazvuk srca, ergometriju i Holter-24h-EKG.

“Nije bilo pacijenata kod kojih bi bila indikovana hitna hospitalizacija ili upućivanje u više zdravstvene ustanove. Razlog tome je što pojedini pacijenti nisu uradili pojedine preglede je taj što su te preglede uradili u poslednjih mesec-dva i nalazi su im bili uredni, pa su oni tokom ove akcije preventivnih pregleda uradili ostale preglede. Dobro je protekla organizacija pregleda, bez problema”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.