Naslovna Društvo Efekti akcije preventivnih pregleda: Pregledana 192 pacijenta

Efekti akcije preventivnih pregleda: Pregledana 192 pacijenta

231
0

Novom pozivu Ministarstva zdravlja odazvala su se 192 pacijenta u Negotinu, od kojih njih petoro nisu imali zdravstveno osiguranje. Na dalju dijagnostiku upućeno njih tridesetak.

Lekari Zdravstvenog centra u Negotinu pregledali su 192 pacijenta na preventivnim lekarskim pregledima koji su, ovoga puta, obuhvatali ultrazvuk adbodena, kardiološko-internističke preglede i analize tumorskih markera.

Ultrazvuk abdomena uradilo je 138 pacijenata, od kojih je devet sa patološkim nalazom, tumoroznim promenama bubrega, nadbubrežnih žlezdi, kao i suspektnih metastatskih promena na jetri. Oni su dobili uput za hitan skener abdomena  u Opštoj bolnici u Boru, koji će biti urađen narednih dana. Kod dvadesetak pacijenata dijagnostikovana je masna (steatozna) jetra, ali i kalkuloze bubrega i žučne kese.

Tumorske markere je uradilo 155 pacijenata, od kojih je kod 22 nađen patološki nalaz nekog od markera (CEA – 9, Ca 19-9 kod sedam pacijenata, Ca 15-3 kod četiri i Ca125 kod dve pacijentkinje). Njima su zakazani pregledi radi upućivanja na dalju dijagnostiku.

Kardiološke preglede, koji su obuhvatali merenje krvnog pritiska i EKG je uradilo 150 pacijenata, a kod 12 je uočen povišen krvni pritisak. Nekima je prvi put prepisana antihipertenzivna terapija, a nekima je korigovana dosadašnja terapija.

Kod troje pacijenata zbog promena na EKG-u određena je terapija i upućeni su na dalju dijagnostiku – ultrazvuk srca, ergometriju i Holter-24h-EKG.

“Nije bilo pacijenata kod kojih bi bila indikovana hitna hospitalizacija ili upućivanje u više zdravstvene ustanove. Razlog tome je što pojedini pacijenti nisu uradili pojedine preglede je taj što su te preglede uradili u poslednjih mesec-dva i nalazi su im bili uredni, pa su oni tokom ove akcije preventivnih pregleda uradili ostale preglede. Dobro je protekla organizacija pregleda, bez problema”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.