Naslovna Društvo Edukativne filmske radionice 3: Nagrade najboljima

Edukativne filmske radionice 3: Nagrade najboljima

389
0

Dodelom nagrada u kategoriji igranog i dokumentarnog filma završen je projekat “Edukativne filmske radionice 3”, koji je realizovalo Kreativno udruženje „Nego“.

Nakon tronedeljnog rada ovogodišnjih učesnika filmskih radionica i predavanja koje su realizovale članice Kreativnog udruženja „Nego“: Marija Stanković, diplomirani master glumac, Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti, Danijela Marković, profesor muzičke kulture, Dušanka Botunjac, akademski slikar i Dragana Jaćimović, magistar slikarstva, nagrađeni su autori najboljih filmskih ostvarenja.

Ove godine projekat “Edukativne filmske radionice 3” okupio je 150 učenika iz Negotina, Zaječara i Sokobanje uzrasta od 10 do 19 godina, a za jednu od tri nagrade u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma nadmetalo se 15 ostvarenja mladih neafirmisanih autora koji su stekli prva znanja o sedmoj umetnosti na radionicama Kreativnog udruženja „Nego“.

“Radionice koje smo organizovali su ove godine bile dobro posećene, a reakcija učesnika je bila fantastična. Kada odgledate film, kratak igrani ili dokumentarni, sveopšti utisak je da vas nešto prvo ponese, ali naravno to nije jedino. Uhvatiti nit, glavnu misao, kadrove, način iznošenja priče, gluma, sve to se uzme u obzir”, kaže Danijela Marković iz Kreativnog udruženja “Nego”.

Na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka, u okviru manifestacije “Negotinsko leto 2022”, sinoć su nagrađeni najbolji.

U kategoriji  igranog filma prvu nagradu poneo je Nikola Jevremović, učenik osmog razreda Osnovne škole „ Branko Radičević“  za ostvarenje pod nazivom „ Misterije mog sela“ .

“Na prvom snimanju mi se zvuk nije snimao, pa sam morao da ponovim, ali nije bilo problema. Ideja za film mi je pala na pamet pošto sam pričao sa prababom o vodenicama i odlučio sam da se bavim baš “Misterijom mog sela”. Pomogli su mi i drugari”, kaže Nikola Jevremović.

Druga nagrada za igrani film „Zločin i kazna“ pripala je autorskom timu učenika četvrtog razreda Negotinske gimnazije koji čine: Marko Ivanović, Helena Mihajlović, Katarina Ducić, Uroš Đorđević, Milica Perić, Aleksa Veličković, Aleksa Milovanović,  Viktor Davidović, Anđela Sladojević, Luka Petrović, Petar Paunović, Uroš Zdravković, Aleksa Belegić i Emilija Videsković.

Stručni žiri, kojim je predsedavala Marija Stanković, diplomirani master glumac, odlučio je da dodeli dve treće nagrade učenicima dve osnovne škole iz Negotina i Zaječara. Učenici šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Negotina su snimili kratak igrani film pod nazivom „Negotin Krajina“. Trećeplasirani tim čine: Marija Marinković, Jana Srzentić, Mila Frunzarelović, Vasilije Đuričić, Sofija Rangelov, Teodora Martinović, Helena Tolić, Jana Anđelović, Jovana Popović, Anastasija Guska, Nikola Jovanović, Mihajlo Radulović, Jana Jonović, Anđelija Dimitrijević i Anja Karalić.

Trećenagrađeni igrani film pod nazivom „Božićni ukras“ realizovao je tim učenika Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Zaječara: Anastasija Matić, Stevan Vučenić, Đorđe Drobnjaković, Aleksandar Mitić, Danilo Ćirić, Pavle Ćirić, Dunja Cokić, Julijana Nikolić, Julijana Najdanović, Katarina Milojević, Milica Stanković, Anđela Jovanović, Tamara Colić, Nina Bošković i Viktorija Miljković.

“Filmovi su bili raznovrsni. Neki su se u smislu kreativnosti posebno istakli, odnosno neka su se deca više potrudila. Dosta su koristili literaturu iz srednje škole, mislim da su time više bili inspirisani i da su u tome našli neku sigurnu temu”, kaže  Marija Stanković, diplomirani master glumac i predsednica žirija.

U kategoriji dokumentarnog filma dodeljene su samo dve nagrade. Prva autorskom timu koga čine Marko Uruković, Miloš Micić, Vuk Micić i Ilija Sirotović, učenici prvog razreda Negotinske gimnazije za ostvarenje pod nazivom „Hebrejska književnost – Biblija“.

Druga nagrada pripala je gostujućem autorskom timu iz Zaječara iz Osnovne škole „Ljuba Nešić“ koga čine  Sara Crnković, Tara Petrović, Uroš Srbinoski, Una Videnović i Katarina Jolić za dokumentarno ostvarenje „ Italija“.

“Edukativne radionice su bile lepo organizovane, protekle su u najboljem redu i rezultirale su sa čak 15 filmova, a prethodne dve godine smo ih imale po desetak. Veća konkurencija je bila u igranom delu, nego u dokumentarnom u kome smo imali samo tri filma. Najmlađi učesnici su iz Sokobanje, to su učenici trećeg razreda, a najstariji su maturanti Negotinske gimnazije koji su radili “Zločin i kaznu”. Naglasila bih da je ovih 15 filmova radilo 150 učesnika, svega su dva bila pojedinačna ostvarenja, dok su sve ostale radili autorski timovi”, kaže Vesna Stanković iz Kreativnog udruženja “Nego”, autor ovog projekta.

Projekat “Edukativne filmske radionice 3”, Kreativnog udruženja „Nego“ realizovane su pod pokroviteljstvom Ministarstva  kulture i informisanja uz podršku Muzeja Krajine i opštine Negotin.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.