Naslovna Kultura Edukativne filmske radionice 3: Mladi u Negotinu snimaju filmove

Edukativne filmske radionice 3: Mladi u Negotinu snimaju filmove

212
0

Kreativno udruženje “Nego” treću sezonu zaredom organizuje kreativne filmske radionice za decu i mlade u opštini Negotin sa ciljem da ih edukuju o filmskoj umetnosti i omoguće im da se, kreativnim pristupom, uključe u lokalnu zajednicu.

U Muzeju Hajduk Veljka predavanjima o procesu nastanka filma, od ideje, preko pisanja scenarija, selekcije i izbora glumaca do osnovnih postulata snimanja, režiranja, izrade i korišćenja scenografije, izbora i kreiranja filmske muzike pa montaže i finalnog proizvoda i njegove promocije, započela je treća sezona edukativnih radionica koje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali i logističku podršku Opštine Negotin i Muzeja Кrajine realizuje Kreativno udruženje “Nego”.

Učenicima negotinskih osnovnih i srednjih škola radionicu glume održala je Marija Stanković, diplomirana master glumica, scenskog govora Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti, a filmske muzike Danijela Marković, profesor  muzičke kulture. O fimskim kadrovima govorila je Dušanka Botunjac, akademski slikar, dok je radionicu filmske i umetničke fotografije pripredila Dragana Jaćimović, magistar slikarstva.

“Cilj projekta „Edukativne filmske radionice 3“ jeste promocija filma putem digitalnih tehnologija, promocija filmskih radionica i popularizacija filma kao kulturno-obrazovne forme. U Negotinu je sve manje mladih ljudi i zato ovim projektom želimo da motivišemo mlade da se bore za sebe i svoju budućnost kroz kulturu, a ne samo da pasivno posmatraju okruženje ili odlaze u veće centre. Кroz ovaj projekat oni će ukazati da treba odgovorno pogledati u budućnost i preduzeti nešto da bi se ovaj trend zaustavio ili bar smanjio, a mladi se motivisali da svoju budućnost posle studija grade u svom rodnom kraju i aktivno učestvuju u kreiranju društvene zajednice , a takođe se očekuje da nadležne institucije i pojedinci više pažnje posvete uključivanju mladih u društveno-odgovorne aktivnosti”, navode u Kreativnom udruženju “Nego”.

Projekat je, inače, ušao u svoju treću sezonu sa jasnim ciljevima da mladima podstaknu da se kreativno izražavaju i omoguće im razvoj kreativnog procesa u svakodnevnom životu. Radionicama koje su održane u Muzeju Hajduk Veljka učesnicima su pružena osnovna saznanja o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku, ali i tehnička znanja potrebna za proces izrade filma. Takođe, bilisu u prilici da prošire svoje perspektive o filmu upoznavši se sa fimskim formama, a svojim ostvarenjima će, svakako, pokazati kako kritički gledaju svet oko sebe.

Ove filmske radionice namenjene su mladima do 27 godina kako bi kroz njih proširili znanje o filmu, kreirali digitalne kratke filmove, ali i duskutovali o njima i razmenjivali iskustva sa terena. Učesnici ovog projekta će ovog leta snimati okumentarne ili autorske kratke filmove na temu koju će sami izabrati, a uz stečena znanja montirati ih i pripremiti za prezentaciju koja će biti upriličena u avgustu.

“Najbolja tri kratka filma biće novčano nagrađena. Osim na prezentaciji projekta i filmova koju planiramo u avgustu o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena snimljene filmove ćemo prezentovati i na socijalnim mrežama, jutjubu, na lokalnim medijima”, navode u “Negu”.