Naslovna Društvo Edukacijama na “Putu do uspeha”

Edukacijama na “Putu do uspeha”

608
0

Danas su za učenike sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ realizovana predavanja, u okviru projekta „Moj put do uspeha“ koju, zajedno sa partnerima, sprovodi Fondacija Eliksir.

Promocija nauke, predstavljanje kompanije “Eliksir” i zanimljiva prezentacija hemije kroz oglede, kao jednog od školskih predmeta, bile su zanimljive teme o kojima se danas razgovaralo sa učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“.

U okviru projekta „Moj put do uspeha“ koju je Fondacija Eliksir pokrenula u saradnji sa Ekološkim društvom „Badem“, Negotinskom gimnazijom, Školom mentalne aritmetike „Malac Genijalac“ i uz medijsku promociju NG Portala, učenici su bili u prilici da od inženjera kompanije “Eliksir”, laboranata ali i učenika Negotinske gimnazije saznaju zašto je važno izabrati pravu srednju školu i disciplinovanim radom ostvariti svoj san na putu do uspeha.

„Deca su danas zaista bila dobra i učestvovala su u eksperimentima. Pokazali su zavidno znanje iz hemije za njihov uzrast. Voleo bih da neke od njih vidim kao svoje kolege u budućnosti. Ovakva predavanja su zaista dragocena jer kada sam ja bio u njihovim godinama mi nismo imali mogućnost da ovako popričamo sa nekim profesionalcima iz svojih struka, mislim da je ovo veoma dobar projekat i nadam se da će njima poslužiti da izaberu pravu karijeru, pravi poziv i da će biti uspešni“, poručio je Damjan Trifunović, inženjer neorganske hemijske tehnologije, koji je samo deset dana nakon završenog Tehničkog fakulteta u Boru dobio posao u prahovskom “Eliksiru”.

„Mislim da je učenicima danas bilo interesantno. Oni su zaista mladi i još uvek ne shvataju ozbiljnost izbora srednje škole onako kako mi to vidimo iz naše perspektive, ali je veoma važno da se neke stvari vide praktično i da im se putem profesionalne orijentacije pokažu i neke druge stvari.  Sećam se perioda kada sam ja bila njihovih godina koliko je to bio jedan težak izbor i zansivao se na savetu porodice i prijatelja. U “Eliksiru”  radim već šest meseci, veoma sam zadovoljna s obzirom da sam došla kao neko ko nema iskustva u ovoj sferi, bilo me je strah od svega, kolega, novina, odgovornosti, ali mogu reći da sam naišla na punu podršku i pomoć”, kaže Aneta Balabanović, inženjer hemijske tehnologije iz Majdanpeka koja je svoj radni vek nastavila u kompaniji “Eliksir”.

Učenici su danas bili u prilici da gledaju ali i da učestvuju u realizaciji eksperimenata iz hemije a u tome su im pomogli inženjeri, kao i hemijski tehničari u centralnoj laboratoriji Nevena Petrović i Dragana Lazarević.

Podršku vršnajcima u profesionalnoj orjentaciji i izboru srednje škole pružili su danas i učenici Negotinske gimnazije iza kojih već stoje odlični rezultai na takmičenjima.  O učenju, radu, disciplini i takmičenjima govorila je danas maturantkinja Milena Trailović kao i Mihajlo Matović i Aleksa Paunović, učenici trećeg razreda, svi sa prirodno – matematičkog smera.

Oni su, predstavljajući sebe i svoje školovanje istakli da je do uspeha potrebno odricanje, dobra organizacija učenja, ali i motivacija da se stigne do cilja i uspeha.